| Autor: redakcja1

Indeks cen żywności FAO spadł w marcu do poziomu najniższego od 4 miesięcy

Indeks cen żywności FAO wynosił w marcu 2020 średnio 172,2 punktów.

Indeks cen żywności FAO spadł w marcu do poziomu najniższego od 4 miesięcy
Oznacza spadek o 7,8 punktu (-4,3%) w porównaniu z lutym. Nadal jest to o 4,6 punktu lub 2,7% wyżej niż rok temu. W marcu spadły wszystkie subindeksy wchodzące w skład indeksu cen żywności. Oznacza to, że spadły w tym czasie światowe ceny zbóż, cukru, mięsa oraz mleka i przetworów.

Najmocniej, bo aż o 19,1% spadły w marcu (m/m) światowe ceny cukru. Aż o 12% potaniały średnio oleje roślinne. 3% spadek zanotowały w marcu światowe ceny mleka i przetworów. Niespełna 2% straciły na wartości zboża i tylko o 0,6% spadły ceny światowe mięsa (w tym czasie wieprzowina jednak podrożała).

Poszczególne subindeksy składające się na Indeks cen żywności FAO:

Indeks cen zbóż FAO wyniósł średnio w marcu 164,6 punktu, co stanowi spadek o 3,2 punktu (-1,9%) od lutego. Ceny eksportowe wszystkich głównych zbóż, z wyjątkiem ryżu, spadły drugi raz z rzędu w marcu. Ceny pszenicy były średnio niższe w porównaniu z lutym, pomimo obaw o COVID-19, co zwiększyło aktywność handlową, szczególnie w krajach Afryki Północnej i nałożyło pewne ograniczenia eksportowe, choć niewielkie, przez Federację Rosyjską. Duże globalne dostawy w połączeniu z ogólnie korzystnymi perspektywami zbiorów utrzymywały międzynarodowe ceny pszenicy pod presją spadkową. Międzynarodowe ceny kukurydzy zanotowały w marcu dalszy spadek, pod presją nie tylko dużych dostaw, ale także znacznie słabszego popytu, szczególnie ze strony sektora biopaliw, spowodowanego spadkiem cen ropy naftowej. Z kolei międzynarodowe ceny ryżu przedłużyły trend wzrostowy do trzeciego miesiąca z rzędu, osiągając najwyższy poziom od czerwca 2018 r.

Indeks cen olejów roślinnych FAO wynosił w marcu średnio 139,1 punktu, spadając o 19,0 punktów (-12,0 procent) w ciągu miesiąca i osiągając najniższy poziom od października 2019 r. Dalszy spadek w marcu wynikał głównie ze świeżych spadków cen oleju palmowego - drugi miesiąc z rzędu - który napędzany był przede wszystkim spadkiem cen ropy naftowej i rosnącą niepewnością co do wpływu pandemii COVID-19 na popyt globalny. Inne oleje wykazywały tendencję spadkową, naśladując olej palmowy. Na ceny oleju sojowego i oleju rzepakowego wpłynęły również odpowiednio wyższe niż oczekiwano kruszenia w Stanach Zjednoczonych i spadek popytu na biodiesel w UE.

Indeks cen mleka i przetworów mlecznych FAO wynosił w marcu średnio 203,5 punktu, co stanowi spadek o 6,4 punktu (-3,0 procenty) w porównaniu z lutym. Jest to pierwszy miesiąc spadku po ciągłym wzroście przez cztery miesiące. Na tym poziomie Indeks również nieznacznie spadł w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. W marcu rynki mleka w proszku były ogólnie słabsze, a ceny odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) najbardziej spadały, a następnie mleko w proszku (WMP), ser i masło. Światowy popyt na import OMP i WMP znacznie się zmniejszył, głównie z powodu zakłóceń w łańcuchach dostaw produktów mlecznych z wprowadzeniem środków ograniczających w celu kontroli rozprzestrzeniania się Covid-19. Notowania cen masła i sera również spadły w marcu, choć umiarkowanie, ze względu na słaby popyt importowy na dostawy spot, pomimo sezonowo ograniczonej dostępności eksportowej w Oceanii.

Indeks cen mięsa FAO wynosił średnio 176,0 punktów w marcu, co oznacza spadek o 1,0 punktu (-0,6 procenta) w porównaniu z lutym. Oznacza to spadek trzeci miesiąc z rzędu, choć obecny poziom jest nadal o 11,6 punktu (7,0 procent) powyżej poziomu z analogicznego miesiąca ubiegłego roku. W marcu notowania międzynarodowe dotyczące mięsa owiec i bydła nadal spadały, odzwierciedlając dużą dostępność eksportową, szczególnie w Oceanii, ponieważ producenci rozładowali zapasy stada wcześniej niż przewidywano, a import zmniejszył się w obliczu wąskich gardeł logistycznych przenoszących produkty za granicę. Natomiast notowania mięsa wieprzowego wzrosły z powodu ogólnego zacieśnienia rynku, wraz ze wzrostem popytu wewnętrznego i zagranicznego, a problemy logistyczne i ograniczenia w przepływie pracowników wpłynęły na przetwórstwo mięsa. Notowania mięsa drobiowego pozostały w dużej mierze stabilne, ponieważ dostawy były wystarczające, aby zaspokoić obecny popyt na import, chociaż eksport zaczął wykazywać oznaki spowolnienia.

Indeks cen cukru FAO wynosił średnio 166,6 punktów w marcu, aż o 40,1 punktu niżej (-19,1 procent) w porównaniu z lutym. Znaczny miesięczny spadek międzynarodowych cen cukru był w dużej mierze spowodowany epidemią COVID-19, ponieważ środki ograniczające nałożone przez kilka krajów zmniejszyły popyt z konsumpcji poza domem. Ponadto gwałtowny spadek cen ropy naftowej wywierał dalszą presję na rynki cukru, ponieważ niższe ceny energii mają tendencję do zwiększania produkcji cukru zamiast etanolu. Dotyczy to zwłaszcza Brazylii, największego eksportera cukru na świecie.


 



Tagi:
źródło: