Ceny serów w Polsce (10-16.06.2013)

W dniach od 10 do 16 czerwca 2013 roku obserwowano wzrost cen serów: Cheddar, Ementaler, Podlaski, Zamojski, Morski, Mozzarella i Feta w Polsce wobec notowań sprzed tygodnia. W tym czasie potaniały sery: Edamski, pleśniowy, twaróg i wiejski. Natomiast na stabilnym poziomie pozostał ser Gouda.

Ceny serów w Polsce (10-16.06.2013)
Ceny serów w okresie od 10 do 16 czerwca 2013 roku:

a) typu Edamski
  • cena – 13,92 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
b) typu Gouda
  • cena – 14,18 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian
c) typu Cheddar
  • cena – 14,14 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%
d) typu Ementaler
  • cena – 15,29 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,6%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
  • cena – 13,94 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
f) typu Mozzarella
  • cena – 15,49 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%
g) typu Feta
  • cena – 10,07 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%
h) pleśniowe
  • cena – 20,21 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%
i) twaróg min. 40% tł.
  • cena – 9,34 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%
j) serek wiejski min. 40% tł.
  • cena – 7,24 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%


Tagi:
źródło: