Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Przemysłowy rozdrabniacz zasypowy H-119/5Z
2016-02-05 -
Wał uprawowy JACEK
2014-04-04 -
Ładowarki teleskopowe Weidemann 9580T
2020-08-11 -
Siewnik zbożowy Vogel Noot
2016-05-13
Gospodarze z lubuskiego chcą sprzedawać swojską żywność
W Polsce gospodarze w dalszym ciągu nie mogą sprzedawać żywności przetworzonej. Chcąc zwrócić uwagę na ten problem Eugeniusz Niparko z Białkowa wyrażając dezaprobatę dla przepisów krajowych, zorganizował sprzedaż własnych wyrobów.
W dniu 8 czerwca na podwórku Państwa Niparko można było kupić własnoręcznie wykonane z produktów ekologicznych wyroby piekarnicze i masarnicze. Po świeży chleb ustawiła się kolejka. Przez nispełna 3 godziny przez podwórko przewinęło się ponad 200 osób.
W odróżnieniu od kolegów z innych krajów Unii Europejskiej w Polsce rolnicy nie mogą jednak handlować żywnością przetworzoną. Gospodarzom wolno jedynie sprzedawać własne zboża, owoce, warzywa, mleko czy miód, a w przypadku chęci zbytu chleba lub sera, powstałych z tych produktów muszą założyć działalność gospodarczą, co wiąże się z rezygnacją z rolnictwa.
Problem dostrzega także Andrzej Kuziemski Lubuskiej Izby Rolniczej, który sam zetknął się z podobnym problemem. Prowadząc gospodarstwo ekologiczne produkujące owoce miękkie chciał przeznaczyć część zbiorów na przetwory typu dżemy, pierogi z owocami. Podczas realizacji pomysłu natknął się na szereg obwarowań prawno – urzędniczych, które szybko sprowadziły go na ziemię.
Zdaniem Gospodarzy w Polsce powinna być możliwość sprzedaży swojskich wyrobów produkowanych wg tradycyjnych, sprawdzonych receptur w gospodarstwach. Nawet sprzedaż niewielkiej ilości produktów wysokiej jakości może stanowić źródło dodatkowego dochodu przy jednoczesnym zadowoleniu konsumentów.