| Autor: redakcja1

Po zniesieniu kwotowania buraki tańsze o 15%?

Na pierwszym spotkaniu grupy eksperckiej ds. przyszłości rynku cukru reprezentanci Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa Komisji Europejskiej (DG AGRI) przedstawili opracowanie, z którego wynika, że po zniesieniu kwotowania produkcji cukru i izoglukozy w UE w 2017 roku ceny buraków cukrowych zmaleją o 15% - podaje FAPA/FAMMU.

Po zniesieniu kwotowania buraki tańsze o 15%?

Rynek cukru w UE

Największa zniżka rentowności upraw buraków cukrowych w przeliczeniu na hektar ma nastąpić w Grecji o 14% i w Holandii o 12,4%. Po zniesieniu kwotowania zbiory mają być minimalnie wyższe, a bezcłowy import z krajów Afryki, Karaibów i Pacyfiku (AKP) spadnie, gdyż UE osiągnie samowystarczalność w sektorze cukru białego w sezonie 2020/2021.

Produkcja cukru w UE ma skupić się w najbardziej wydajnych rejonach. Ceny cukru w UE będą zbliżone do światowych. Większy udział w rynku zyska izoglukoza, spadnie za to produkcja bioetanolu pochodzącego z buraków cukrowych.



Tagi:
źródło: