| Autor: redakcja1

Wzrost krajowej produkcji cukru

Jak wynika ostatecznych danych producentów cukru przesłanych do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa krajowa produkcja cukru z buraków w sezonie 2016/2017 była o 8% wyższa niż w roku 2015/2016 i wyniosła 1 785,1 tys. ton.

Wzrost krajowej produkcji cukru
Komisja Europejska szacuje, że w sezonie 2017/2018 produkcja cukru w UE będzie większa niż w poprzednim sezonie o 22%. Zgodnie z najnowszą prognozą, unijna produkcja cukru w obecnym sezonie wyniesie 20,6 mln ton. Produkcja ta będzie powiększona o cukier przeniesiony z sezonie 2016/2017 do 22 mln ton. Większa produkcja w UE jest efektem zwyżki obszaru upraw buraków cukrowych o 156 tysięcy ha do 1 661 tys. ha.
 
W Polsce zbiory buraków cukrowych zostały zakończone w pierwszej połowie grudnia 2017 r. w wyniku niekorzystnych warunków pogodowych w okresie zbiorów buraków cukrowych zawartość cukru w korzeniach jest mniejsza niż w kampanii z sezonu 2016/2017. Produkcja cukru w Polsce będzie jednak bardzo duża z uwagi na znaczący wolumen zbiorów buraków cukrowych.
 
Według danych GUS w okresie od września do listopada 2017 r. wyprodukowano w sumie 1 477 tys. ton cukru, czyli o 3% więcej niż w analogicznych miesiącach 2016 r. Natomiast zdaniem KE produkcja cukru w Polsce w sezonie 2017/2018 wyniesie 2,3 mln ton i będzie wyższa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest oceniane na 1,75 mln ton.


Tagi:
źródło: