| Autor: redakcja1

IERiGŻ: Niskie ceny mleka mogą przyczynić się do wzrostu ubojów krów i jałówek

Eksperci Komisji Europejskiej szacują, że produkcja wołowiny w UE zwiększy się zarówno w 2015 r. jak i w 2016 r. odpowiednio o 1,7% i 0,6%, co może być zależne od niskich cen mleka, które mogą przyczynić się do większych ubojów krów i jałówek, a w wyniku czego do większej podaży wołowiny w UE - podaje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

IERiGŻ: Niskie ceny mleka mogą przyczynić się do wzrostu ubojów krów i jałówek

Pomimo przedłużenia przez Rosję obowiązywania embarga na przywóz z krajów unijnych niektórych produktów wołowych, wysyłka wołowiny z UE wzrośnie w 2015 r. oraz w 2016 r.
 
Dorota Pasińska zauważa, że pozytywnym krótkookresowym sygnałem dla unijnego rynku wołowiny jest otwarcie kontyngentu taryfowego na 30 tys. ton na mięso wołowe przez Turcję. Z kolei otwarcie przez Stany Zjednoczone swojego rynku dla litewskiej i irlandzkiej wołowiny, prawdopodobnie nie spowoduje większych zmian w unijnej wysyłce. Prognozuje się, że przywóz UE-28 w 2015 r. zmaleje o 2%, a w 2016 roku będzie wyższy o 1%.
 
Porozumienie o wolnym handlu pomiędzy Australią i Chinami w średnim okresie może spowodować zmianę kierunków geograficznych handlu zagranicznego i mniejsze zainteresowanie tych krajów rynkiem unijnym. Pomimo zwyżki produkcji wołowiny w UE, ceny tego gatunku mięsa na rynku unijnym będą większe niż w ostatnich kilku latach. Globalne ceny wołowiny prawdopodobnie pozostaną wysokie ze względu na niską podaż i wysoki popyt w USA i Azji, co może przyciągnąć do tych regionów największych światowych eksporterów.



Tagi:
źródło: