| Autor: redakcja1

Eksport wołowiny wzrósł o 15% (I-IV 2015)

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w okresie styczeń-kwiecień 2015 r. był wyższy o 15% w odniesieniu do analogicznego czasu roku poprzedniego - podaje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Eksport wołowiny wzrósł o 15% (I-IV 2015)

Eksport wołowiny

Zadecydował o tym głównie wzrost eksportu mięsa wołowego świeżego i schłodzonego o 19% do 86 tys. ton i mięsa mrożonego o 15% do 23,1 tys. ton. Z kolei wywóz bydła zmalał w tym czasie o 24% do 5,1 tys. ton, a przetworów wołowych był podobny jak przed rokiem - 6,4 tys. ton. Dominującą pozycję w polskiej wysyłce, podobnie jak rok temu, miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił 90%.

Import wołowiny

Dorota Pasińska zauważa, że import żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych czterech miesiącach 2015 r. zwiększył się w stosunku do analogicznego okresem roku poprzedniego o 14% do 17,5 tys. ton. Zadecydował o tym przede wszystkim wzrost przywozu wołowiny o 39%, w tym mięsa mrożonego o 18% do 1,5 tys. ton i mięsa schłodzonego o 47% do 5,1 tys. ton.

Przy znacznej zwyżce obrotów handlowych żywcem wołowym, mięsem i przetworami wołowymi saldo obrotów handlu zagranicznego sektora wołowego w okresie styczeń-kwiecień 2015 r. zwiększyło się do 343,1 mln EUR.



Tagi:
źródło: