| Autor: redakcja1

Krajowe spożycie wołowiny

W Polsce konsumpcja wołowiny w latach 2012–2015 utrzymywała się w granicy poniżej 2 kg na osobę.

Krajowe spożycie wołowiny
Przyczyną tak nieznacznego spożycia był wysoki poziom cen wołowiny w odniesieniu do innych popularnych gatunków mięs, a także brak powtarzalnej i wysokojakościowej wołowiny kulinarnej i związane z tym problemy w przygotowaniu mięsa.
 
Jednak w latach 2016–2017, w wyniku większej podaży wołowiny na rynku krajowym i lepszej oferty handlowej mięsa wołowego oraz poprawy sytuacji dochodowej ludności, bilansowa konsumpcja wołowiny zwiększyła się i przekroczyła 2 kg na mieszkańca. W 2016 r. spożycie tego rodzaju mięsa ukształtowało się na poziomie 2,1 kg względem 1,2 kg w 2015 r., a w 2017 r. mogło wynieść 2,2 kg na mieszkańca.
 
Szacuje się, że w 2018 r. konsumpcja wołowiny może być podobna do prognozowanej na 2017 r.


Tagi:
źródło: