| Autor: redakcja1

Wyższa produkcja bydła w UE

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do września 2014 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowały tylko o 0,1% więcej bydła w przeliczeniu na tony niż przed rokiem, a ubój w sztukach zmalał o 0,7% – podaje FAMMU/FAPA.

Wyższa produkcja bydła w UE

Produkcja bydła w UE

Jednakże produkcja bydła w „starych” krajach UE zmniejszyła się o 0,8% pod kątem wagowym, a w sztukach spadła o 1,6%. Zniżki produkcji w UE-28 związane były głównie z bydłem młodym o 9,7%, a wzrosty z wolcami o 9,6%.
 
W analizowanym czasie więcej bydła w tonach wyprodukowała Polska o 18,1%, Irlandia o 14,7%, Litwa o 9,9%, Estonia o 8,7%, Luksemburg o 4,3%, Szwecja o 4,2%, Wielka Brytania o 3,4%, Niemcy o 2,7%, Belgia o 2,5%, Malta o 2,4% oraz Finlandia o 2,1%.
 
Największe obniżki produkcji zanotowano z kolei w Bułgarii o 20,7%, we Włoszech o 18,5%, na Słowacji o 9,1%, w Grecji o 8,7%, Portugalii o 5,8%, Chorwacji o 4,8%, Hiszpanii o 2,8%, Austrii o 2,7%, Holandii o 1,9%, Słowenii o 1,5% oraz na Węgrzech o 1,1%.



Tagi:
źródło: