Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Głowica filtra 110 l/min
2013-12-13 -
RODENTOX® DBW
2015-02-25 -
Hydromaty i hydrotuby
2011-05-18 -
Suszarnia przewoźna CPT
2011-01-08
Niewielki spadek produkcji bydła w UE (I-VII 2014)
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie styczeń-lipiec 2014 roku kraje UE-28 wyprodukowały jedynie o 0,1% mniej bydła liczonych w tonach niż przed rokiem, a ubój w sztukach zmalał w tym czasie o 1% - podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja bydła w UE
Produkcja bydła w „starych” krajach UE zmniejszyła się trochę bardziej, bo o 1%, a w sztukach spadła o 1,8%. Zniżki produkcji w UE-28 związane były głównie z młodym bydłem i wyniosły 10,4%.
W analizowanym czasie więcej bydła w tonach wyprodukowała:
-
Polska - 16,9%,
-
Irlandia - 15%,
-
Estonia - 10,9%,
-
Litwa - 10,1%,
-
Cypr - 4%,
-
Luksemburg - 4%,
-
Szwecja - 4%,
-
Niemcy - 3%,
-
Malta - 2,9%,
-
Wielka Brytania – 2,8%,
-
Belgia -2,7%.
Z kolei największe obniżki produkcji odnotowano w:
-
Bułgarii - 21,5%,
-
we Włoszech - 18,6%,
-
na Słowacji - 9,2%,
-
w Grecji - 8,7%,
-
Portugalii - 6,4%,
-
Chorwacji - 5%,
-
Hiszpanii - 3,4%,
-
Austrii - 3%,
-
na Węgrzech - 2,6%.