| Autor: mikolaj

Perspektywy dla unijnego rynku wołowiny. W ciągu dekady produkcja może spaść do 7,5 mln ton

Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2015 r. kraje Unii wyprodukują brutto 7 mln 857 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 2,5% więcej niż w 2014 r. W 2016 roku poziom wytwórczości tego gatunku mięsa utrzyma się również na wysokim poziomie.

Perspektywy dla unijnego rynku wołowiny. W ciągu dekady produkcja może spaść do 7,5 mln ton

Produkcja wołowiny w UE

Stanie się tak przede wszystkim z uwago na rozwój pogłowia bydła mlecznego oraz przystosowaniu się pogłowia bydła mięsnego do nowych zasad WPR, po czym w następnych latach produkcja ponownie zacznie spadać. Tempo spadku produkcji będzie mniejsze niż w latach 2005-2013. Pod koniec prognozowanego okresu, w 2025 r. produkcja brutto tego gatunku mięsa w krajach UE osiągnie poziom 7 mln 554 tys. ton, tj. będzie o około 4% niższa niż jej szacowana wielkość w 2015 r.
Eksport wołowiny
Jak podaje FAMMU/FAPA, w bieżącej dekadzie wywóz żywca oraz wołowiny ze Wspólnoty będzie utrzymywał się na stabilnym, wysokim poziomie, wynosząc łącznie około 260 tys. ton. Należy się jednak spodziewać zmian w kierunkach unijnego eksportu. Rosja po zniesieniu embarga będzie sprowadzać mniej wołowiny z Unii ze względu na niższy popyt oraz wzrost znaczenia innych dostawców. Tymczasem nowe możliwości zbytu na unijną wołowinę zaoferują kraje azjatyckie (Hongkong, Chiny, Filipiny, Tajlandia oraz Korea Południowa) oraz Bliski Wschód. W wywozie może wzrosnąć znaczenie żywca dla odbiorców halal, kosztem zmniejszenia eksportu mięsa. Po zniesieniu barier w handlu, nowe możliwości zbytu wołowiny z Unii zaoferują Stany Zjednoczone oraz Arabia Saudyjska.
Import wołowiny
Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2015 r. import mięsa wołowego do Wspólnoty obniży się o 2% do 301 tys. ton. W całym prognozowanym okresie przywóz mięsa wołowego do Unii będzie się kształtował na wyższym poziomie niż w poprzedniej dekadzie, wynosząc średnio 326 tys. ton.

Spożycie wołowiny w UE spadnie do 10 kg na osobę

Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2015 r. spożycie mięsa wołowego per capita w krajach Wspólnoty ponownie wzrośnie, po czym nastąpi okres stabilizacji przed kolejnym spadkiem. Do końca prognozowanego okresu obniży się ono do poziomu 10,3 kg/osobę (w wadze produktu). Poziom ten jednak będzie maskował różnice w pułapach spożycia w nowych (3,0 kg/osobę) oraz starych (12,0 kg/osobę) krajach Wspólnoty.

Ceny wołowiny powinny spadać

Począwszy od 2016 r. ceny wołowiny na rynku światowym będą odczuwały presję spadkową, wynikającą ze zwiększonej podaży ze strony producentów w Stanach Zjednoczonych, Brazylii oraz w Argentynie. Skala spadku będzie zależna od wpływu recesji gospodarczej w Brazylii na sektor wołowiny oraz lokalnego spożycia, co zdeterminuje ilość mięsa kierowanego na eksport. W krajach UE ceny wołowiny w drugiej połowie prognozowanego okresu osiągną prawdopodobnie średni poziom około 3470 EUR/t.


Tagi:
źródło: