| Autor: redakcja1

Polski handel zagraniczny wołowiną

Polska w 2017 r. była trzecim eksporterem wołowiny pośród krajów Unii Europejskiej, czyli po Hiszpanii i Irlandii.

Polski handel zagraniczny wołowiną
Sprzyjająco na wzrost krajowego eksportu produktów wołowych wpływa konkurencyjna cena żywca wołowego w Polsce na tle innych unijnych producentów, która jest o 10–15% mniejsza od średniej ceny w UE.
 
W okresie styczeń–maj 2018 r. z kraju wyeksportowano 196 tys. ton produktów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz, a więc o 4% więcej niż przed rokiem. Przedmiotem eksportu było głownie mięso świeże i schłodzone - 70% udziału w wolumenie i mrożone - 22%. Wywóz mięsa wołowego i cielęcego w czasie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. w wadze produktu wyniósł 163 tys. ton.
 
Odbiorcami były głownie kraje UE - 137 tys. ton – 84% udziału w wolumenie eksportu, w tym Włochy z 32,5 tys. ton i 20%, Niemcy z 22 tys. ton i 13%, Hiszpania z 14 tys. ton i 9% i Holandia z 12 tys. ton i 8%. Poza obszar celny UE wołowinę z Polski kierowano do Turcji - 16 tys. ton i 10% i Izraela - 5 tys. ton i 3%.
 
Zwiększające się zapotrzebowanie importowe, szczególnie ze strony krajów azjatyckich oraz uznanie Polski jako kraju wolnego od BSE prawdopodobnie przyczynią się do dalszego wzrostu sprzedaży zagranicznej produktów wołowych i cielęcych. W 2018 r. wywóz tego asortymentu z Polski może być o 3% większy niż w 2017 r.
 
Zakup asortymentu wołowego do Polski jest nieznaczny i obejmuje zwłaszcza mięso i żywiec. W okresie styczeń–maj 2018 r. do Polski sprowadzono 19 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, a więc o 11% mniej niż przed rokiem.
 
Jak wynika z prognozy IERiGŻ – PIB w 2018 r. przywóz do Polski może być o 3% większy niż w 2017 r., przede wszystkim w wyniku wzrostu przywozu bydła żywego, tj. głównie cieląt z przeznaczeniem do dalszego odchowu.


Tagi:
źródło: