| Autor: redakcja1

Produkcja żywca wołowego w Polsce, w UE i na świecie

W wyniku utrzymującego się wzrostu pogłowia młodego bydła i sprzyjających warunków chowu, produkcja żywca wołowego w Polsce w 2017 r. mogła wynieść 1 050 tys. ton - 543 tys. ton mpc., czyli o 8% więcej niż w roku 2016.

Produkcja żywca wołowego w Polsce, w UE i na świecie
Biorąc pod uwagę stan pogłowia pod koniec 2017 r. oraz wzrost cen skupu żywca rzeźnego w drugim półroczu 2017 r., można oczekiwać, że w 2018 r. nastąpi dalsza, ale mniej dynamiczna zwyżka produkcji wołowiny. IERiGŻ – PIB przewiduje, że w 2018 r. produkcja żywca wołowego wyniesie 1 065 tys. ton - 550 tys. ton mpc. i będzie o 2% większa niż w 2017 r.
 
W 2018 r. unijna produkcja wołowiny prawdopodobnie zmaleje z 7,9 mln ton w 2017 r. do 7,8 mln ton. Globalna produkcja wołowiny (według prognoz USDA) może być z kolei o 2% większa i wynieść 62,6 mln ton. Wzrost produkcji szacowany jest m.in. u największych światowych producentów, tj. w USA o 3% do 12,4 mln ton, Brazylii o 3% do 9,7 mln ton i Chinach o 0,6% do 7,1 mln ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!