| Autor: redakcja1

Unijna wołowina powraca do USA

Stany Zjednoczone zamierzają stopniowo otwierać swój rynek na eksport wołowiny z krajów Unii Europejskiej, zaczynając od Irlandii – podaje FAMMU/FAPA.

Unijna wołowina powraca do USA

Eksport wołowiny z UE do USA

Decyzję tą potwierdził już amerykański departament rolnictwa (USDA), tym samym informując władze irlandzkie. Według rzecznika Komisji Europejskiej ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Enrico Brivio, amerykański rynek wołowiny powinien zostać otwarty na pozostałe kraje Wspólnoty.
 
Zaznaczył jednak, że nie wiadomo, kiedy USA miałyby zezwolić na sprowadzenie wołowiny z innych krajów Unii Europejskiej, przy czym w latach 90. z Irlandii pochodziło ponad 70% europejskiego eksportu tego gatunku mięsa do USA. Irlandia jest aktualnie szóstym największym producentem wołowiny pośród krajów UE oraz trzecim największym jej dostawcą.
 
W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2014 r. Irlandczycy wyeksportowali 272,8 tys. ton tego gatunku mięsa, z czego 96% trafiło na rynki pozostałych państw unijnych. Zdaniem Irlandczyków, otwarcie rynku amerykańskiego może oznaczać dodatkowe zyski z dostaw tego gatunku mięsa w 2015 r. na poziomie 50 mln EUR. Niemniej jednak, wznowienie handlu może częściowo wpłynąć na redukcję dostaw australijskiej wołowiny do USA.

Amerykański rynek był zamknięty na wołowinę z UE od stycznia 1998 r. Obostrzenia obejmowały wołowinę, w tym bez kości, baraninę, mięso kozie oraz ich przetwory. Ograniczenia te wykraczały poza standardy wymagane przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE), mówiące o tym, że mięso wołowe bez kości jest bezpieczne i można nim handlować, niezależnie od tego, czy w danym kraju występuje BSE. Ponadto według OIE niemal wszystkie kraje Wspólnoty posiadają ten sam lub lepszy status ryzyka zagrożenia BSE niż większość krajów na świecie. Wspólnota oczekuje zatem, że Amerykanie zniosą wkrótce ograniczenia dotyczące nie tylko wołowiny z innych niż Irlandia krajów członkowskich, ale również mięsa owczego i koziego.
 
Polska zdecydowaną większość swojego wolumenu eksportowego wołowiny kieruje na rynki krajów Unii Europejskiej. W 2013 r. wywieziono z naszego kraju 281 tys. ton mięsa wołowego, w tym świeżego, chłodzonego oraz mrożonego, z czego 90% trafiło do krajów UE.



Tagi:
źródło: