| Autor: redakcja1

Handel mięsem i żywcem wołowym w UE (I-IV 2014)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie I-IV 2014 r. kraje Unii Europejskiej zaimportowały w ekwiwalencie mięsa łącznie 105,4 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, a więc o 4,9% mniej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Handel mięsem i żywcem wołowym w UE (I-IV 2014)
Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii w ilości 47,9 tys. ton, Urugwaju - 15,8 tys. ton oraz z Argentyny - 12,4 tys. ton. Udział tych trzech państw w imporcie ogółem do Unii ukształtował się w granicach 72,2%.
 
W analizowanym czasie zakupiono również 10,8 tys. ton wołowiny z Australii oraz 7,5 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 5,2 tys. ton, a ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie 1,8 tys. ton.
 
W okresie I-IV br. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 161,3 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, czyli o 12,9% więcej niż w analogicznym czasie 2013 r. Handel z Rosją wzrósł o 54,2% do 33,3 tys. ton, a wysyłki do Bośni i Hercegowiny, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii oraz do Szwajcarii zwiększyły się odpowiednio o 72,8% do 9,9 tys. ton, o 5,9% do 3,2 tys. ton oraz o 1,2% do 8,7 tys. ton.
 
Więcej tych towarów trafiło z Unii do Wybrzeża Kości Słoniowej - zwyżka o 29,9% do 8,1 tys. ton, Libanu - o 7,3% do 10,5 tys. ton, a także do Hongkongu - o 101,1% do 14,8 tys. ton i Libii - o 17,3% do 6,3 tys. ton. Dostawy do Turcji kontynuowały spadek, wynosząc zaledwie 816 ton. Zmalał również wywóz tych towarów do Ghany - o 7,5% do 11,3 tys. ton oraz do Algierii - o 19,5% do 7 tys. ton.
 
W okresie I-IV 2014 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans wynoszący -34,3 tys. ton w handlu mięsem wołowym: świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane należy stwierdzić, że Wspólnota była w okresie styczeń-kwiecień 2014 roku importerem netto tego gatunku mięsa.


Tagi:
źródło: