| Autor: redakcja1

Unijny handel mięsem oraz żywcem wołowym (styczeń 2015)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w styczniu 2015 r. kraje Wspólnoty zaimportowały w ekwiwalencie mięsa łącznie 23,4 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, a więc o 13,6% mniej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Unijny handel mięsem oraz żywcem wołowym (styczeń 2015)

Import wołowiny do UE

Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii - 9,6 tys. ton, Urugwaju - 3,5 tys. ton oraz z Argentyny - 3,1 tys. ton. Udział tych trzech krajów w imporcie łącznie do Unii ukształtował się w granicy 69,5%. W analizowanym czasie zakupiono 3,2 tys. ton wołowiny z Australii, 2,1 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 549 ton z Nowej Zelandii. Przywóz tego gatunku mięsa z Namibii oraz Botswany wyniósł odpowiednio 351 ton oraz 352 tony, a import ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie 440 ton.

Eksport wołowiny z UE

W styczniu tego roku kraje Wspólnoty wyeksportowały w sumie 40 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, a zatem o 19% więcej niż w analogicznym okresie 2013 r. Dostawy do Hongkongu, Libanu, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej zwiększyły się odpowiednio o 61,8% do 5,4 tys. ton, o 129,4% do 4,7 tys. ton, o 7,8% do 2,5 tys. ton oraz o 40,4% do 2,6 tys. ton.

 

Więcej tych towarów trafiło z Unii także do Algierii o 107,8% do 1,4 tys. ton, Izraela o 37,1% do 972 ton, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii o 8,4% do 843 tys. ton, Kosowa o 52,9% do 732 ton i Chin o 0,1% do 667 ton. Zmalał za to unijny eksport do Ghany o 12,2% do 2,6 tys. ton, Szwajcarii o 1,0% do 1,9 tys. ton oraz Angoli o 13,5% do 760 ton.

 

W styczniu 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywcem. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans wynoszący minus 8,6 tys. ton w handlu mięsem wołowym, tj. świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane należy zauważyć, iż Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.



Tagi:
źródło: