| Autor: redakcja11

Brexit a unijny rynek mleka

Wielka Brytania jest trzecim, po Niemczech i Francji, producentem mleka w Unii Europejskiej. W 2015 r. producenci z Wielkiej Brytanii dostarczyli 15,2 mld kg mleka co stanowiło 10% dostaw w całej Wspólnocie.

Brexit a unijny rynek mleka

Niestety taki poziom produkcji nie pozwala w pełni zaspokoić potrzeb brytyjskiego rynku produktów mleczarskich, którego samowystarczalność szacuje się na 88%. Według danych Eurostat w 2015 r. wynika,że Wielka Brytania zaimportowała 482 tys. t serów i twarogów, 97 tys. t masła, 331 tys. t napojów fermentowanych i 190 tys. t mleka płynnego i śmietany.

 

Jak podaje Bank BGŻ BNP Paribas, dominującym dostawcą produktów mleczarskich do Wielkiej Brytanii jest Irlandia. Co więcej w 2015 r. jej udział w imporcie Wielkiej Brytanii wyniósł, w przypadku masła 67%, mleka i śmietany płynnej 62%, serwatki 38% a serów 29%. W dodatku, w zeszłym roku na rynek Wielkiej Brytanii trafiało 97% sprzedanego z Irlandii mleka i śmietany płynnej, 58% serów i twarogów, 50% napojów fermentowanych, 31% masła i 24% serwatki. Głównymi dla Wielkiej Brytanii dostawcami są też Francja i Niemcy, których udział w imporcie serów w 2015 r. wyniósł odpowiednio 21 i 14%.

 

Analizując przetwory mleczarskie eksportowane z Polski, to rynek brytyjski ma największe znaczenie w przypadku napojów fermentowanych. W roku ubiegłym trafiło tam 13% eksportu tych produktów. Do Wielkiej Brytanii trafiło również 6% sprzedanych poza granice Polski serów i twarogów, 5% masła oraz 4% mleka i śmietany płynnej. W rezultacie Wielka Brytania jest znaczącym rynkiem dla polskich produktów mleczarskich.

 

Próbując określić wpływ wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty, na unijny rynek mleka analitycy CLAL podkreślają, że zakup produktów mleczarskich z Nowej Zelandii i Australii do UE jest oclony. Zatem po opuszczeniu UE, Wielką Brytanię przestaną obowiązywać limity celne, a powiązania historyczne z Oceanią oraz niższe, od notowanych w UE, ceny produktów mleczarskich mogą spowodować wzrost zakupów produktów mleczarskich z Oceanii. Scenariusz ten sprawdzi się, jeżeli różnice w cenach między UE a Ocenią utrzymają się w kolejnych latach.

 

W takim założeniu Brexit mógłby mieć pewien wpływ na rynek mleczarski w UE, w szczególności na rynek irlandzki, który jest głównym dostawcą serów i masła. Z kolei w przypadku polskich producentów wpływ ten będzie prawdopodobnie mniejszy, gdyż Polska eksportuje do Wielkiej Brytanii więcej produktów płynnych, których zakupy z Oceanii mogą być nieopłacalne.

 

Oczywiście należy również pamiętać, że proces wyjścia Wielkiej Brytanii będzie rozłożony w czasie co złagodzi ewentualne skutki. Jednak ostateczny wpływ Brexitu na unijną branżę mleczarską będzie uzależniony od kształtu umów handlowych, ewentualnych kontyngentów i taryf, które mogłyby ograniczyć swobodę wymiany.



Tagi:
źródło: