| Autor: redakcja11

Produkcja bydła w UE wzrosła o 2% (I-IV 2016 r.)

Według Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do kwietnia 2016 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-28) zwiększyła się o 2,2% w odniesieniu do analogicznego okresu sprzed roku (produkcja w sztukach zwyżkowała o 2,5%).

Produkcja bydła w UE wzrosła o 2% (I-IV 2016 r.)

Produkcja bydła w UE

Jak podaje FAMMU/FAPA, produkcja w „starych” krajach Wspólnoty wzrosła o 1,0%, a w sztukach zwiększyła się o 1,5%. Spadki produkcji (w tonach) zanotowano tylko w sześciu krajach Wspólnoty, w pozostałych krajach produkcja wzrosła. Największe obniżki produkcji zanotowano w Szwecji (-13,1%), Grecji (-7,8%), Estonii (-5,9%) oraz w Wielkiej Brytanii (-1,0%). Z kolei zdecydowane wzrosty produkcji odnotowano: w Bułgarii (+44,0%), Rumunii (+39,1%), na Cyprze (+34,1%), Węgrzech (+22,1%), w Polsce (+14,3%), Portugalii (+9,6%), na Słowacji (+9,4%), Malcie (+8,3%), w Czechach (+7,2%), Słowenii (+6,7%), Luksemburgu (+6,0%), Holandii (+5,9%), Danii (+4,7%), Belgii (+4,5%), na Łotwie (+3,7%), w Hiszpanii (+3,5%), Irlandii (+3,3%), Chorwacji (+3,2%) oraz na Litwie (+2,2%).

 

Wzrosty produkcji (w tonach) w UE-28 dotyczyły głównie krów (+5,2%), jałówek (+2,8%), cieląt (+1,7%) oraz młodego bydła (+1,4%). Natomiast produkcja wołów obniżyła się o 0,2%, a wolców o 0,4%. 



Tagi:
źródło: