| Autor: redakcja11

Poprawia się koniunktura na światowym rynku mleka

Coraz lepsza koniunktura na światowym rynku mleka znajduje wyraz w notowanych od czerwca br. zwyżek cen podstawowych artykułów mlecznych na giełdach towarowych.

Poprawia się koniunktura na światowym rynku mleka

Rynek mleka w Polsce

We wrześniu na giełdach europejskich średnia cena masła wyniosła 3766 EUR/t i była o 14% wyższa niż w sierpniu. Chude mleko w proszku podrożało o 8,5% do 1963 EUR/t, natomiast pełny proszek mleczny o 9,5% do 2528 EUR/t. Średnia cena sera Cheddar na rynkach Unii Europejskiej zwyżkowała o 8% do 3066 EUR/t.

Jak wskazują Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, pod wpływem poprawy koniunktury na globalnym rynku ożywił się krajowy rynek mleka. W lipcu odwróciły się spadkowe tendencje cen skupu mleka i w sierpniu cena skupu wzrosła do 104,88 zł/100 l, tj. o 3,6% w porównaniu z lipcem. W okresie styczeń-lipiec br. ceny mleka surowego spadały o 6,6 i 12,5% w relacji miesiąc do miesiąca roku poprzedniego, a w sierpniu dynamika ta zmniejszyła się do 2,5%. Z kolei w pierwszych ośmiu miesiącach br. przeciętny poziom cen skupu mleka wyniósł 104,35 zł/hl i był o 8,9% niższy niż w porównywalnym okresie 2015 r., podczas gdy średni poziom targowiskowych cen krów dojnych podniósł się o 0,7% do 3112 zł/szt., przy jednoczesnym spadku cen jałówek 1 rocznych o 0,3% do 1962 zł/szt.


Skup mleka w sierpniu ukształtował się na poziomie 920,4 mln l i był mniejszy o 1,8% niż w lipcu i o 2,3% niż przed rokiem. Od stycznia do sierpnia br. rolnicy dostarczyli do mleczarni ponad 7,3 mld l mleka, a zatem więcej o 3% niż w tym samym okresie 2015 r.

Ceny artykułów mlecznych

Zwyżka skupu mleka w ciągu siedmiu miesięcy br., w odniesieniu do analogicznego okresu 2015 r., przełożyła się na zwiększenie produkcji w szczególności trwałych przetworów mlecznych. Najsilniej bo aż o 13% wzrosła produkcja masła i tłuszczów mlecznych. Ponadto produkcję chudego mleka w proszku, mimo znacznie mniejszego eksportu i niskich cen transakcyjnych, zwiększono o 8%, co może świadczyć o rosnącym zapotrzebowaniu surowcowym krajowych firm wtórnego przetwórstwa żywności. Dodatkowo więcej wyprodukowano serów dojrzewających i topionych o 5% a także suszonej serwatki o 2%. Ograniczono jednak wytwarzanie serów pleśniowych i proszkowanych (o 9%) oraz nieznacznie pełnego mleka w proszku. Z kolei w grupie przetworów świeżych najbardziej wzrosła produkcja fermentowanych napojów mlecznych innych niż jogurty (o 10%) oraz mleka płynnego, w sumie z tzw. mlekiem „przerzutowym” (o 6%). Zwiększono też produkcję twarogów (o 2%). Natomiast mniej niż przed rokiem wytworzono mleka zagęszczonego (o 13%), a także jogurtów i śmietany (o 4-5%). Na zwyżkę produkcji masła, serów dojrzewających i topionych wpłynęła duża sprzedaż oraz wzrost krajowego spożycia, który stymulował również zwiększenie produkcji fermentowanych napojów mlecznych innych niż jogurty. O wzroście produkcji mleka płynnego zadecydował dynamicznie rozwijający się eksport oraz wzrost zapotrzebowania krajowych firm przetwórczych na surowiec. 



Tagi:
źródło: