Ceny mięsa w UE i na świecie. Ceny wieprzowiny spadły o prawie 11%

Według danych Komisja Europejska (KE) w kwietniu 2015 r. największą dynamikę obniżki cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina - 10,8% - podaje FAMMU/FAPA.

Ceny mięsa w UE i na świecie. Ceny wieprzowiny spadły o prawie 11%

Ceny wieprzowiny

Analizując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się jednak, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w kwietniu 2015 r. w odniesieniu do marca br. o 2,1%. W omawianym czasie przeciętna cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1440,30 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku globalnym wynosiła 1348,60 EUR/t (1251,20 USD/t).

 

W kwietniu 2015 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zmniejszyła się w porównaniu ze średnią ceną z kwietnia 2014 r. aż o 48,4%, a wobec ceny z marca 2015 r. zmalała o 4,9%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 15% większym od ceny tego gatunku mięsa na rynku globalnym.

Ceny wołowiny

W kwietniu 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się w granicy 3772,60 EUR/t, tj. była o 1,6% wyższa niż w kwietniu 2014 r. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że przeciętna cena tego gatunku mięsa w kwietniu br. była o 1,5% mniejsza niż w marcu 2015 r. W kwietniu 2015 r. cena wołowiny na rynku globalnym wynosiła 4726,70 EUR/t - 4385,10 USD/t, a więc była wyższa o 12% niż rok wcześniej, i jednocześnie o 3,6% w odniesieniu do ceny z marca 2015 r. W analizowanym czasie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -14%.

Ceny drobiu

Poza tym w kwietniu 2015 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1884,80 EUR/t. Była ona o 20% mniejsza w stosunku do średniej ceny tego gatunku mięsa notowaną na rynku globalnym, wynosząca 2532,70 EUR/t - 2349,60 USD/t. W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zmalała o 3,2%, a w miesięcznym wzrosła o 0,2%. Na rynku światowym cena mięsa drobiowego w skali roku zwiększyła się o 7,1%, a w miesięcznym o 0,5%.



Tagi:
źródło: