Rynek mięsa w Polsce (16.04.2017)

W tygodniu bezpośrednio przed świętami na rynku krajowym wzrosły ceny skupu trzody chlewnej i bydła. Zahamowany został natomiast wzrost cen indyków, a ceny kurcząt brojlerów uległy obniżeniu. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (16.04.2017)

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 10–16.04.2017 r. w zakładach mięsnych objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy skupowano przeciętnie po 5,44 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 9% drożej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku żywiec wieprzowy był droższy o 33%. W przeliczeniu na walutę unijną krajowa cena trzody chlewnej klasy E wynosiła 169,24 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej.

Na rynku unijnym w drugim tygodniu kwietnia br. za świnie rzeźne klasy E (według
Komisji Europejskiej) płacono średnio 170,02 EUR/100 kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu, o 9% więcej niż przed miesiącem oraz o 34% więcej niż przed rokiem. Wzrost cen żywca wieprzowego notowano w większości krajów UE.

Ceny żywca wołowego

W Polsce za żywiec wołowy w dniach 10–16.04.2017 r. (według danych ZSRIR MRiRW) płacono przeciętnie 6,21 zł/kg wobec 6,20 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 1% taniej niż miesiąc wcześniej, ale o 3% drożej niż przed rokiem.

Na rynku UE średnia cena bydła ukształtowała się na poziomie 370,16 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3, nieznacznie niższym (o 0,3%) niż w poprzednim tygodniu, o 1% niższym niż miesiąc wcześniej, ale o 1% wyższym niż przed rokiem. W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną bydło rzeźne klasy R3 kupowano po 314,29 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny bydła notowano: na Łotwie, na Litwie, na Węgrzech, w Holandii, w Rumunii i na Malcie.

Ceny żywca drobiowego

Krajowe zakłady drobiarskie w dniach 10–16.04.2017 r. skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,28 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 4% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była o 1% wyższa niż przed rokiem.

Za indyki, podobnie jak przed tygodniem, płacono przeciętnie 5,08 zł/kg, o 1% drożej niż miesiąc wcześniej, ale o 5,5% taniej niż przed rokiem.

Krajowe ceny zbytu mięsa

W dniach 10–16.04.2017 r. zakłady mięsne za półtusze wieprzowe uzyskiwały średnio 7,92 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena zbytu półtusz była o 31% wyższa niż rok
wcześniej.

Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 12,46 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień wcześniej i o 2,5% taniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do ceny sprzed roku ćwierci wołowe podrożały o 1%.

Tuszki kurcząt sprzedawano przeciętnie po 4,96 zł/kg, o 4,5% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 8% taniej niż przed miesiącem i o 1,5% taniej niż przed
rokiem.

Średnia krajowa cena tuszek indyczych ukształtowała się na poziomie 9,57 zł/kg, o 1% niższym niż w poprzednim tygodniu, ale o 13% wyższym niż przed miesiącem i o 6% wyższym niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku.


Tagi:
źródło: