| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (20.08.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 13 do 20 sierpnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indyczek i indorów.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (20.08.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3475,5

1,1

indory

5172,3

-0,6

indyczki

5035,9

-0,8

kaczki typu brojler

4597,7

2,3

gęsi tuczone

8607,7

0,3

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2478,7

0,8

 

W okresie od 13 do 20 sierpnia 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kaczek typu brojler o 2,3% do 4597,7 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku kurcząt typu brojler o 1,1% do 3475,5 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 0,8% do 2478,7 zł/t,a także gęsi tuczonych o 0,3% do 8607,7 zł/t. Za to zmalały ceny indyczek o 0,8% do 5035,9 zł/t oraz indorów o 0,6% do 5172,3 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 4% do 6327 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 6568 zł/t, a najmniej w centralnym i zachodnim – 6323 zł/t.

 

Mniej w tym czasie płacono za tuszki indyków patroszonych 73%, bo o 1,2% do 8297 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 9158 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8090 zł/t.

 

Z kolei o 0,2% spadła cena wątroby z kurczaka do 2346 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 4377 zł/t, a najniższe - w zachodnim – 2039 zł/t.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: