| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (8.10.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 1 do 8 października 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, indorów i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (8.10.2017)
Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3428,5
-0,8
indory
5208,8
2,8
indyczki
4902,2
-0,4
kaczki typu brojler
4577,5
1,1
gęsi tuczone
8615,7
-0,6
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
3083,4
1,4
 
W okresie od 1 do 8 października 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie indorów o 2,8% do 5208,8 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 1,4% do 3083,4 zł/t oraz kaczek typu brojler o 1,1% do 4577,5 zł/t. Za to zmalały ceny kurcząt typu brojler o 0,8% do 3428,5 zł/t, gęsi tuczonych o 0,6% do 8615,7 zł/t, a także indyczek o 0,4% do 4902,2 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały skrzydła z indyka o 5,8% do 5062 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 5116 zł/t, a najmniej w centralnym – 5036 zł/t.
 
1,8% zwyżek odnotowano w przypadku tuszki indyków patroszonych 73%, za które uzyskiwano 8397 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 9119 zł/t, a najtańsze w centralnym – 7987 zł/t.
 
O 0,4% do 5323 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie środkowo-wschodnim – 5812 zł/t, a najmniej w północnym – 4521 zł/t.
 
Podrożały również uda z kurczaka o 5,5% do 5567 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 6197 zł/t, a najtaniej w północnym – 4192 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem filetów z piersi indyka o 1% do 17078 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 17168 zł/t, a najmniejsze w północnym - 16908 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za uda z indyka, bo o 0,2% do 7946 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 8614 zł/t, a najtaniej w centralnym – 7775 zł/t.
 
Z kolei o 3,5% wzrosła cena podudzia z indyka do 4622 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie centralnym – 4875 zł/t, a najniższe - w północnym – 4299 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: