Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Krajowe spożycie drobiu

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Bilansowe spożycie mięsa drobiowego w Polsce w 2017 r. zostało ocenione na 30 kg na...

Bilansowe spożycie mięsa drobiowego w Polsce w 2017 r. zostało ocenione na 30 kg na mieszkańca względem 29,2 kg na mieszkańca w 2016 r., co oznacza wzrost o 2,7%.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Czynnikami sprzyjającymi zwiększeniu się spożycia był stosunkowo niski poziom cen drobiu, mniejsza konsumpcja mięsa wieprzowego, wzrost dochodów realnych sektora gospodarstw domowych oraz wolniejsze tempo zwyżki cen detalicznych niż w przypadku mięsa czerwonego.
 
Jak wynika z danych GUS w 2017 r. wskaźnik zwiększenia się cen detalicznych dla mięsa drobiowego wyniósł 2,1%, podczas gdy dla mięsa wieprzowego i wołowego odpowiednio 8,6% i 2,9%. Szacuje się, że w 2018 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może się wzrosnąć o 0,5 kg do 30,5 kg na mieszkańca. Zwyżce konsumpcji będzie sprzyjać rosnąca produkcja krajowa oraz przewidywany niski poziom cen detalicznych drobiu.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl