| Autor: redakcja11

Majowy wzrost cen kurcząt w UE

Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE od 2 do 29 maja br. wyniosła 182 EUR/100 kg i była o 2,4% wyższa niż w kwietniu, lecz o 4,3% niższa niż w maju 2015 r.

Majowy wzrost cen kurcząt w UE

Cena kurcząt brojlerów w UE

FAMMU/FAPA podaje, że tendencje wzrostowe odnotowano w skali miesiąca w 15 państwach członkowskich UE, w największym stopniu w Portugalii (+15%) i Polsce (+11% do 130,3 EUR/100 kg). Polskie kurczęta były o 28% tańsze niż średnia unijna. Najniższe ceny w całej UE obserwuje się od kwietnia tego roku w Irlandii (98 EUR/100 kg – 54% średniej unijnej).

 

W 8 państwach członkowskich notowania kurcząt w maju obniżyły się, jednak niewiele gdyż nie przekraczały 2%. Najwięcej płacono tradycyjnie w Szwecji i Niemczech (267-278 EUR/100 kg). Majowa zwyżka cen kurcząt w UE jest następstwem wzmożonego popytu, zarówno wewnętrznego, jak i eksportowego.

Eksport miesa z kurcząt

W pierwszym kwartale 2016 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ok. 300 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów z kurcząt czyli o 9% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Głównymi eksporterami były Holandia (+40% do 84 tys. ton), Francja (-10% do 59 tys. ton) i Polska (+15% do 40 tys. ton). Wysyłki z Francji zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone z powodu ptasiej grypy.

Największymi odbiorcami mięsa z kurcząt z UE w pierwszym kwartale tego roku były RPA, Arabia Saudyjska, Hongkong, Filipiny i Benin. 



Tagi:
źródło: