| Autor: redakcja1

Spadki cen kurcząt brojlerów

Na krajowym i unijnym rynku kurcząt brojlerów od trzeciego tygodnia sierpnia występowały stałe spadki ceny żywca - informują eksperci BGŻ.

Spadki cen kurcząt brojlerów

Ceny kurcząt brojlerów

W efekcie czego, w okresie dziesięciu tygodni średnia cena w zakładach monitorowanych przez MRiRW zmalała o 13% - 0,52 zł/kg do 3,50 zł/kg w tygodniu 20-26.10.2014. W obrębie roku jest to poziom o 5% mniejszy. Niemniej jednak, odnotowane obniżki cen w Polsce są głębsze niż przeciętnie w UE, gdzie w omawianym okresie ceny żywca drobiowego zmniejszyły się o prawie 5%. Poza tym obserwowane aktualnie zmiany cen na rynku krajowym są wyraźniejsze niż w ostatnich pięciu latach, kiedy to ceny w analogicznym czasie malały średnio o 0,39 zł/kg.

Produkcja drobiu

Na obecne zniżki największy wpływ ma dynamiczna zwyżka produkcji w kraju, zmniejszenie się cen pasz oraz spore spadki cen wieprzowiny. Według danych GUS, produkcja drobiu w kraju systematycznie wzrasta. Potwierdzają to także najnowsze dane za wrzesień, które wskazują na wylęgi na poziomie 77,7 mln szt., a więc to o 10% więcej niż przed rokiem. Tym samym ceny pasz wykazują tendencje malejące. We wrześniu płacono przeciętnie 5% mniej za paszę grower/finisher niż rok wcześniej.

Embargo i spadek cen wieprzowiny

Ważny wpływ na rynek ma także embargo na mięso drobiowe z UE nałożone przez władze rosyjskie na początku sierpnia. Rosja nie była ważnym odbiorcą mięsa drobiowego z UE. W 2013 r. kierowano tam 6% eksportu poza UE, niemniej restrykcje w wysyłce spowodowały, że więcej surowca pozostało na rynku.

 

Niezwykle istotnym czynnikiem oddziałującym również na rynek mięsa drobiowego jest obniżenie się cen wieprzowiny, który wynika z pojawienia się choroby ASF na terytorium kraju. W związku z tym, w kolejnych tygodniach oczekuje się nieznacznego spadku ceny żywca.

 



Tagi:
źródło: