| Autor: redakcja1

Wzrost eksportu drobiu z Polski (I-VI 2014)

W pierwszej połowie 2014 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 637 mln EUR i było o 18% większe od wyników z tego samego okresu roku minionego – podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost eksportu drobiu z Polski (I-VI 2014)

Eksport drobiu z Polski


Kontyngent eksportu wzrósł o 15% do 375 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 18% do 741 mln EUR. Dynamika zwyżki wartości wywozu była większa niż w pierwszej połowie 2013 r., kiedy to było 14%.
 
Przeciętna jednostkowa wartość wywozu była wyższa w obrębie roku o 2,6% i wyniosła 1,98 EUR/kg. Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe - 88% i 84%, jego wolumen dostaw zwiększył się w ciągu roku o 15% do 330,5 tys. ton, a wartość o 20% do 622,6 mln EUR. Bardzo dobry wynik otrzymano także w eksporcie przetworów z drobiu, wolumen zwyżkował o 16% do 31,5 tys. ton, a wartość o 18% do 83,4 mln EUR.

Odbiorcy polskiego drobiu
 

Głównymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były państwa UE, a pośród nich dominowały Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Czechy i Holandia. Najważniejszymi rynkami zbytu z grona krajów trzecich były Benin i Hongkong. Zmalała z kolei wartość sprzedaży mięsa m.in. do Chin o 19%, Rosji o 51% i na Ukrainę o 49%.
 
Kontyngent eksportu żywego drobiu z Polski zwiększył się o 6% do 11,3 tys. ton, a jego wartość obniżyła się o 10% do 33,6 mln EUR, co wpłynęło na pogłębienie się ujemnego salda wymiany handlowej w ciągu roku. Niemcy pozostały czołowym odbiorcą żywca z drobiu z Polski – 15% wzrostu wartości, zmniejszyła się sporo sprzedaż na rynki wschodnie: Ukrainę o 6%, do Rosji o 33% i na Białoruś o 59%.
 

Import drobiu
 

Wielkość polskiego importu sektora drobiu w obrębie pierwszego półrocza br. wyniosła 62,7 tys. ton i była o 6% większa niż rok wcześniej, natomiast wartość wzrosła o 17% do 103,8 mln EUR. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o 25% pod względem wolumenu i o 27% wartościowo. Głównymi dostawcami żywca drobiowego do Polski były Niemcy, Czechy, Holandia i Słowacja.
 
Wielkość importu mięsa drobiowego zmalała o 13% do 18 tys. ton, a jego wartość zwyżkowała o 23% do 25,2 mln EUR. Najwyższa wartość zakupów mięsa pochodziła z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii.
 
W pierwszej połowie 2014 roku zmalał przywóz przetworów drobiowych do Polski o 16% ilościowo i wartościowo. Głównymi rynkami dostaw były także państwa UE, z Niemcami i Austrią na czele.


Tagi:
źródło: