| Autor: redakcja1

Średnia cena jaj w UE wzrosła do 130 euro/100 kg

Jak wynik z danych Komisji Europejskiej, w czerwcu 2015 r. przeciętna unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 129,7 EUR/100 kg i w odniesieniu do maja zwiększyła się o 11,2%. W porównaniu do czerwca 2014 r. notowania były o 5% wyższe – podaje FAMMU/FAPA.

Średnia cena jaj w UE wzrosła do 130 euro/100 kg

Ceny jaj w UE

Jaja podrożały w obrębie miesiąca w 19 państwach członkowskich, w największym stopniu w Hiszpanii i Portugalii – po 29%, Niemczech o 26%, Francji i Belgii – po 22% oraz Holandii o 20%.

 

W Polsce ceny zwiększyły się wobec maja o 2,5% do 134,4 EUR/100 kg i przewyższały średnią unijną o 4%. W ujęciu roku ceny polskich jaj wzrosły o 11%. Nieznaczny spadek cen jaj w czerwcu br. zaobserwowano tylko w sześciu państwach UE. Najwięcej za jaja trzeba było zapłacić w Szwecji - 205 EUR/100 kg, a najmniej w Rumunii - 85 EUR/100 kg.

 

Zniżkowa tendencja cenowa na unijnym rynku jaj występowała od stycznia do maja tego roku, przy czym jedynie w marcu notowania poszły nieznacznie w górę. Na takie kształtowanie się cen wpływ miało osłabienie popytu wewnętrznego oraz poprawa rentowności produkcji jaj w UE z uwagi na spadki cen pasz dla niosek.

 

Czerwcowa zwyżka cen jaj w UE nastąpiła w ślad za wzrostem notowań zbóż wynikających z suszy w regionach uprawy, a także z uwagi na rosnące zapotrzebowanie wywozowe na unijne jaja, m.in. ze strony USA borykającej się z ptasią grypą.

 

Z dniem 1 czerwca br. Holandia, jako pierwsze państwo członkowskie UE, otrzymała zgodę na dostawy pasteryzowanych produktów jajecznych do USA. Kolejnym unijnym eksporterem jaj na rynek amerykański ma być Hiszpania. Ze względu na epidemię ptasiej grypy, ceny hurtowe jaj na rynku amerykańskim w czerwcu br. zwiększyły się prawie dwukrotnie.



Tagi:
źródło: