Kategorie
Zobacz również tu
-
Światowe ceny cukru spadały w marcu
2024-04-16
Poznaj produkty
-
Pasy klinowe SUPER K
2013-11-21 -
Agregaty uprawowo-siewne zębowe 2,7m
2013-03-19 -
Brona kompaktowa "ASTAT 250" - TOLMET
2015-04-27 -
Naczepa MEGA LIGHT 3
2020-07-16 -
GIĘCIE
2016-05-05 -
System nawilżający - system dyszowy
2012-11-28
Większa kontrola końskiego mięsa sprowadzanego spoza wspólnoty
Komisja Europejska przyjęła bardziej restrykcyjne przepisy regulujące import mięsa końskiego spoza Wspólnoty.
FAMMU/FAPA podaje, że uderzą one prawdopodobnie najbardziej w producentów z Kanady oraz z krajów Ameryki Południowej. W szczególności podstawą do zaostrzenia przepisów było wykrycie mięsa końskiego sprowadzonego z Kanady, które nie spełniało wysokich wymagań bezpieczeństwa żywności obowiązujących w państwach Unii. Chodziło głównie o wymóg śledzenia, na podstawie którego nie można było za każdym razem poprawnie zweryfikować miejsca pochodzenia zwierzęcia.
Warto podkreślić, że unijne władze były wielokrotnie informowane przez międzynarodowe stowarzyszenia obrońców praw zwierząt, że większość koni ubijanych w Kanadzie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jest to duży problem dla Wspólnoty, gdyż Amerykanie powszechnie używają leków weterynaryjnych zakazanych przez Unię. Zgodnie z nowymi przepisami, które wejdą w życie od 31 marca 2017 r., konie ubite poza Unią, których mięso jest sprzedawane do Wspólnoty, muszą przebywać przez minimum sześć miesięcy w kraju, w którym dokonano uboju.