| Autor: redakcja1

Handel rybami i ich produktami

W styczniu 2019 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, spośród podstawowych grup produktów, wyraźnie zwiększono wywóz ryb wędzonych o 13,6% do 4,85 tys. t.

Handel rybami i ich produktami
Większy był również eksport przetworów i konserw z ryb o 4,8% do 13,38 tys. t oraz filetów i mięsa z ryb o 3,7% do 8,27 tys. t. Wartość eksportu tych trzech grup produktów wyniosła 730 mln zł i była o 16,5% wyższa niż przed rokiem. Przetwory ze śledzi dostarczano drożej o 3,9% do 11,78 zł/kg, wędzone łososie o 6,7% do 62,16 zł/kg, a mrożone filety z dorszy o 16% do 28,06 zł/kg.
 
Import ryb i owoców morza wyniósł w styczniu 2019 r. 53,5 tys. t o wartości 831 mln zł i był odpowiednio o 10,6% niższy i o 4,3% większy niż rok wcześniej. Przywóz filetów i mięsa z ryb obniżono o 21,3% do 18,69 tys. t, ryb mrożonych o 20,4% do 10,12 tys. t, natomiast wyraźnie zwiększono przywóz ryb świeżych i chłodzonych o 11,4% do 17,2 tys. t. W ujęciu gatunkowym całkowity zakup łososi wyniósł w styczniu 2019 r. 13,85 tys. t i był o 1,6% niższy niż w roku poprzednim.
 
Przywóz śledzi obniżono o 48,1% do 6,82 tys. t, ale wynikało to głównie z bardzo dużego ich zakupu w roku minionym pod wpływem niskich cen. Nie zmienił się kontyngent importu dorszy - 6,38 tys. t oraz mintajów - 4,51 tys. t, a dużo niższy był popyt na makrele o 23,2% do 4,23 tys. t. Ceny zakupu ryb wszystkich głównych gatunków sprowadzanych do Polski były na początku 2019 r. sporo wyższe niż przed rokiem. Największy wzrost zaobserwowano w przypadku mrożonych filetów z mintajów o 36,7% do 10,58 zł/kg oraz mrożonych makrel o 27,6% do 6,75 zł/kg.
 
Mrożone dorsze oraz filety ze śledzi podrożały po 14% do odpowiednio 16,20 i 5,72 zł/kg, a świeże łososie o 8,1% do 26,41 zł/kg.


Tagi:
źródło: