| Autor: redakcja1

Większe o 10,2% połowy ryb na Bałtyku

W okresie styczeń-kwiecień 2016 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 71,9 tys. ton i były o 10,2% wyższe niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.

Większe o 10,2% połowy ryb na Bałtyku
Rynek ryb

Utrzymuje siÄ™ bardzo wysoka dynamika wzrostu wyÅ‚adunków storni o 83,3% do 9,9 tys. ton oraz Å›ledzi o 21,6% do 13,8 tys. ton. W kwietniu wyÅ‚adunki storni przekroczyÅ‚y wielkość odÅ‚owów tych ryb zaobserwowanÄ… w caÅ‚ym 2015 roku wynoszÄ…cÄ… 9,4 tys. ton.
 
Z informacji podanych przez Krzysztoa Hryszko z IERiGÅ» wynika, że minimalnie zwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ poÅ‚owy szprotów o 2,6% do 43,0 tys. ton, a za to niższa o 25% do 4,2 tys. ton byÅ‚a podaż dorszy. WypeÅ‚nienie kwot poÅ‚owowych na koniec kwietnia 2016 r. wyniosÅ‚o: dla szprotów 72,4%, Å›ledzi 29,2%, a dla dorszy 32,2%.
 
W I kwartale 2016 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakÅ‚adach przemysÅ‚u rybnego wyniosÅ‚a 114,6 tys. ton i byÅ‚a o 1,6% wyższa niż w tym samym czasie roku poprzedniego. Wzrost produkcji odnotowano dla wiÄ™kszoÅ›ci gÅ‚ównych grup wyrobów. WyjÄ…tek stanowiÅ‚y tylko caÅ‚e, mrożone ryby morskie, których produkcja zmalaÅ‚a z 17,8 do 5,4 tys. ton.
 
Zniżka ta zostaÅ‚a w dużym stopniu zrekompensowany ponad 2,5-krotnym wzrostem przerobu ryb morskich na Å›wieże filety z 5,5 do 14,1 tys. ton, prawdopodobnie wraz z dużą podażą storni pochodzÄ…cych z poÅ‚owów wÅ‚asnych. Na wyższym poziomie utrzymuje siÄ™ również produkcja ryb wÄ™dzonych o 25% do 23,8 tys. ton, a po rewizji wyników z wczeÅ›niejszych miesiÄ™cy przyrost produkcji wystÄ…piÅ‚ też w grupie przetworów i konserw ze Å›ledzi o 3,8% do 28,7 tys. ton.
 
W kwietniu 2016 r. kontynuowana byÅ‚a zwyżka cen detalicznych ryb i owoców morza, ale jego dynamika wyraźnie zmalaÅ‚a w odniesieniu do poczÄ…tku roku. PrzeciÄ™tnie w kwietniu br. asortyment rybny podrożaÅ‚ w ujÄ™ciu do marca o 0,1%, przy dalszych spadkach cen gÅ‚ównych substytutów, tj. miÄ™sa i nabiaÅ‚u.
 
PrzeciÄ™tnie w okresie styczeÅ„-kwiecieÅ„ br. ryby zdrożaÅ‚y w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego o 1,7%, a w kwietniu br. wobec grudnia 2015 r. wzrost cen wyniósÅ‚ 2,3%.
 
Od poczÄ…tku roku drożejÄ… gÅ‚ównie ryby Å›wieże i chÅ‚odzone o 3,6%, konserwy i przetwory o 2,4%, mrożone owoce morza o 1,9% oraz ryby mrożone o 1,7%. Mniejsze ceny konsumenci pÅ‚acili jedynie za Å›wieże lub chÅ‚odzone owoce morza o 1,1%.


Tagi:
źródło: