| Autor: redakcja1

Wyższe połowy ryb na Bałtyku

W 2018 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 155,5 tys. t i były o 13,1% wyższe niż w porównywalnym czasie roku poprzedniego.

Wyższe połowy ryb na Bałtyku
Zwiększono głównie wyładunki storni o 33,4% do 15 tys. t oraz śledzi o 18,4% do 51,7 tys. t. Połowy szprotów wzrosły o 8,2% do 75,7 tys. t, a dorszy zmalały o 11,8% do 6,6 tys. t. Wykorzystanie kwot połowowych wyniosło: szproty 97,6%, śledzie 85,1% i dorsze 54,8%.
 
Podaż produktów rybnych ze średnich i dużych zakładów przetwórczych wyniosła w okresie styczeń-listopad 2018 r. 445,9 tys. t i była o 11,5% wyższa niż w tych samych miesiącach roku poprzedniego. Produkcja całych ryb morskich mrożonych wzrosła o 41,3% do 28,1 tys. t, świeżych lub chłodzonych filetów z ryb morskich o 22,5% do 68,9 tys. t, marynat o 10,4% do 80,4 tys. t, ryb wędzonych o 8,8% do 72,8 tys. t oraz konserw o 6,5% do 63,7 tys. t.
 
Spory spadek produkcji zaobserwowano z kolei w asortymencie mrożonych filetów z ryb morskich o 13,2% do 25,8 tys. t oraz solonych filetów o 8,1% do 7,7 tys. t.
 
Spośród produktów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat oraz innych przetworów największa zwyżka produkcji wystąpiła w przypadku przetworzonych łososi o 87,8% do 15,2 tys. t oraz szprotów i sardynek o 24,2% do 16 tys. t. Podaż przetworów ze śledzi, które są głównym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym, zmalała w omawianym okresie o 1,9% i wyniosła 85,5 tys. t.


Tagi:
źródło: