Lubuskie Dożynki Diecezjalne 2016

Diecezjalne Uroczystości Dożynkowe odbyły się zgodnie z tradycją 15 sierpnia, wspólnie z Uroczystościami Odpustowymi ku czci Najświętszej Maryi Panny z Rokitna, Patronki Diecezji, w Sanktuarium Matki Bożej Cierpliwie Słuchającej w Rokitnie.

Lubuskie Dożynki Diecezjalne 2016

O godz. 12.00 odprawiona została Msza odpustowo-dożynkowa pod przewodnictwem biskupa pomocniczego archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej Henryka Wejmana.
 

W tym roku pielgrzymi i rolnicy przybyli bardzo licznie do Rokitna aby podziękować za tegoroczne plony i zbiory. Przyniesione do ołtarza bochny chleba upieczone z tegorocznego zboża, przeróżne wieńce, kwiaty, owoce i zioła zostały pobłogosławione i poświęcone przez biskupów.
 

Podczas kazania bp Henryk Wejman podziękował rolnikom za ich pracę. Słowa podziękowania do rolników za ich ciężką, całoroczną pracę skierował również Wojewoda Lubuski Władysław Dajczak.
 

Wzorem poprzednich lat w dożynkach uczestniczyła Lubuska Izba Rolnicza wystawiając poczet sztandarowy, a na ołtarzu delegacja złożyła bochen chleba. W uroczystościach uczestniczył prezes Stanisław Myśliwiec z małżonką, członkowie Zarządu: Andrzej Kuziemski z małżonką i Czesław Hładki, delegat do KRIR Błażej Szczepanik z rodziną, p.o. dyrektor biura Anna Słowik oraz delegaci i członkowie rad powiatowych LIR.
 

Na terenie ogrodów rokitniańskich zorganizowaliśmy wspólnie z TUW „TUW” stoisko promocyjno-informacyjne LIR, któro zostało udekorowane przez Jolantę Góra i panie ze Stowarzyszenia „Przyjazna Wieś” oraz Dorotę Kruszyna.


 

Odwiedzający stoisko mogli zaopatrzyć się w materiały i gazety rolnicze. Błażej Szczepanik zadbał o poczęstunek przepysznym tortem z okazji jubileuszu XX-lecia działalności Lubuskiej Izby Rolniczej, a państwo Danuta i Jaremiusz Konieczni przygotowali chleb ze smalcem i ogórkiem przyrządzonym na różne sposoby.
 

Po Mszy św. biskupi podzielili się z pielgrzymami chlebem, a w ogrodach rokitniańskich na najmłodszych czekały specjalne atrakcje.

 


Tagi:
źródło: