| Autor: redakcja1

Ceny jabłek wyższe o kilkadziesiąt procent. Droższe są też warzywa

Jak wynika z danych IERiGŻ-PIB przeciętna cena jabłek w skupie na eksport w październiku br. wyniosła 0,92 zł/kg i była o 77 proc. większa niż przed rokiem. Porównując jednak ceny do sezonu 2013/2014, można zauważyć że ceny były o ponad 4 proc. mniejsze - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Ceny jabłek wyższe o kilkadziesiąt procent. Droższe są też warzywa

Ceny jabłek w skupie wzrosły o 60%

W krajowym skupie do bezpośredniego spożycia jabłka w ujęciu roku podrożały o 59 proc. do 1,13 zł/kg. Rynek jabłek ustabilizował się po zdecydowanie niesprzyjającym cenowo sezonie poprzednim. Mimo to, w dalszym ciągu odczuwalne są konsekwencje mniejszego zapotrzebowania wywozowego, stąd pomimo przewidywanej niższej podaży jabłek w kraju oraz na pozostałych rynkach Unii, ceny jabłek notują mniejsze poziomy niż w dwóch sezonach poprzedzających embargo.

Przyczyn zwyżki cen można upatrywać z kolei w prawdopodobnie mniejszej skłonności do sprzedaży jabłek przez producentów tuż po zbiorach niż w sezonie poprzednim. Do tego mogą przekonywać zmiany jakie zaszły na rynku jabłek w sezonie wcześniejszym, tj. silny wzrost cen w końcówce sezonu.

Korzystniejsza jest również sytuacja w sektorze jabłek do przetwórstwa która pośrednio wpływa na ceny jabłek deserowych. Wynika ona z wyższych cen koncentratu jabłkowego a także stosunkowo wysokiego popytu pośród zakładów przetwórczych. Cena jabłek do przetwórstwa w październiku br. (dane IERiGŻ-PIB) wynosiła średnio w kraju 0,51 zł/kg i była 2,8-krotnie większa niż w porównywalnym okresie przed rokiem. Pozytywnie na rynek wpływa również możliwość wycofania części produkcji z rynku.

Wzrost cen gruszek

W przypadku o października br. wyższymi cenami charakteryzował się rynek gruszek. Średnio w kraju w skupie do spożycia bezpośredniego za owoce te można było uzyskać cenę o 11 proc. większą niż przed rokiem - 2,17 zł/kg. W skupie na wywóz ceny gruszek zwiększyły się o blisko 30 proc. do 1,83 zł/kg.

Podrożały niemal wszystkie warzywa

Większe były z kolei ceny niemal wszystkich warzyw krajowych, co wynika z mniejszej ich podaży. Ceny cebuli w krajowym skupie zwiększyły się o 94 proc. do poziomu 0,93 zł/kg, jednak były o 26 proc. mniejsze niż dwa sezony wcześniej. Należy jednak pamiętać, że sezon 2013/2014 był rekordowym jeśli chodzi o ceny tych warzyw, a cebula aktualnie pozostaje relatywnie droga.

Najwyższy procentowo wzrost zaobserwowano w odniesieniu do ceny kapusty białej. W październiku br. była ona 3,8-krotnie droższa niż przed rokiem. O 42 proc. Zwiększyły się ceny buraków czerwonych. Znaczną zwyżkę odnotowały też ceny marchwi. Ich przeciętny poziom we wrześniu i październiku był o 111 proc. większy niż w analogicznym czasie przed rokiem wynosząc 1,14 zł/kg. Był to zarazem największy poziom cen od 2004 r. Jak wskazują analitycy BGŻ BNP Paribas, biorąc pod uwagę inflację rzeczywista cena marchwi w skupie krajowym była najwyższa od co najmniej 11 lat.



Tagi:
źródło: