| Autor: redakcja1

Europejczycy konsumują za mało owoców i warzyw

Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez Eurostat, ponad jedna trzecia Europejczyków przyznaje, że nie konsumuje codziennie owoców i warzyw, co może przekładać się na poważne problemy zdrowotne.

Europejczycy konsumują za mało owoców i warzyw
Europejczycy częściej sięgają po owoce niż warzywa. 64% twierdzi, że owoce spożywa codziennie, w tym 37% je owoce raz dziennie, a 27% deklaruje ich konsumpcję dwa razy dziennie lub więcej. Oznacza to jednak, że ponad jedna trzecia Europejczyków - 36% spożywa je znacznie rzadziej lub w ogóle - 2%.
 
Konsumpcja owoców przez Polaków pozostaje w tyle za średnią europejską - 58% Polaków deklaruje, że spożywa owoce każdego dnia. Z kolei 5% Polaków twierdzi, że sięga po nie rzadziej niż raz w tygodniu. Jak wynika z danych GUS, roczna konsumpcja owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych ogółem oscyluje wokół 43,5 kg na 1 osobę, w tym owoców świeżych około 42 kg/osobę.
 
Kraje o najbardziej regularnym spożywaniu owoców to Włochy - 85% ludności konsumuje owoce codziennie, Portugalia - 81%, Hiszpania - 77% i Irlandia - 74%. Populacje o najniższym spożyciu owoców to Litwa, Bułgaria i Łotwa, gdzie mniej niż 40% ludności deklaruje codzienną konsumpcję owoców.
 
Jeśli chodzi o warzywa, to 64% Europejczyków deklaruje, że spożywa je codziennie, ale w tym tylko 23% sięga po warzywa dwa razy dziennie lub częściej. Ponad jedna trzecia robi to rzadziej niż raz dziennie. Z drugiej strony jedynie 3% je warzywa rzadziej niż raz w tygodniu, a niespełna 1% twierdzi, że w ogóle nie konsumuje warzyw.
 
Polacy pozostają w tyle też za średnią europejską spożycia warzyw – 61% populacji deklaruje, że spożywa warzywa każdego dnia. Zdaniem GUS, roczna konsumpcja warzyw i ich przetworów w gospodarstwach domowych łącznie oscyluje wokół 59 kg na 1 osobę, w tym warzyw świeżych ok 48 kg/osobę.
 
Kraje o największym spożyciu warzyw to Irlandia - 84% populacji je codziennie warzywa, Belgia - 84% i Włochy - 80%. Populacje o najniższej konsumpcji warzyw to Łotwa, Rumunia, Węgry, Litwa i Bułgaria, gdzie mniej niż połowa obywateli deklaruje spożywanie warzyw każdego dnia.
 
Dane Eurostatu wywołują niepokój, gdyż oznaczają, że znaczna część populacji europejskiej nie spełnia zalecanego celu konsumpcji pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Takie zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia opierają się na szerokim dorobku naukowym potwierdzającym rolę owoców i warzyw w ochronie przed chorobami układu krążenia, niektórymi nowotworami, cukrzycą typu 2 i otyłością.
 


Tagi:
źródło: