| Autor: redakcja1

Pomarańcze, mandarynki i pomidory głównymi produktami eksportowymi Hiszpanii

W pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 roku Hiszpanie wyeksportowali w sumie 9,841 mln ton owoców i warzyw, z czego 5,663 mln ton to wywóz samych owoców, a 4,178 mln ton warzyw.

Pomarańcze, mandarynki i pomidory głównymi produktami eksportowymi Hiszpanii

Eksport warzyw i owoców z Hiszpanii

Spośród owoców najwięcej pozostałe kraje sprowadziły hiszpańskich pomarańczy – 1,15 mln ton oraz 824 tys. ton mandarynek. Spore ilości stanowił również wysyłka arbuzów – 712 tys. ton, 433 tys. ton melonów, 426 tys. ton cytryn i 416 tys. ton nektarynek. Wśród hiszpańskich warzyw sprowadzano najchętniej w omawianym okresie od stycznia do końca października minionego roku pomidory – 720,8 tys. ton, sałaty – 556,7 tys. ton czy prawie 522 tys. ton słodkiej papryki. Powodzeniem cieszyły się także na unijnym rynku hiszpańskie ogórki – 541 tys. ton czy 366,2 tys. ton warzywa kapustne i cebula – ponad 288 tys. ton.
 
W analizowanym czasie pierwszych dziesięciu miesięcy 2016 roku do państw unijnych Hiszpanie skierowali 8,435 mln ton owoców i warzyw, z czego 4,803 mln ton stanowiła wysyłka owoców a 3,632 mln ton warzyw. W przypadku zakupu przez pozostałe kraje unijne najwięcej z owoców przywieziono 1,009 mln ton pomarańczy, 692 tys. ton arbuzów i 608,8 tys. ton mandarynek. W dostawach warzyw na rynki pozostałych państw członkowskich Hiszpanie najwięcej wysłali pomidorów – 671 tys. ton, 490,8 tys. to sałaty masłowej czy ponad 460 tys. ton słodkiej papryki. Hiszpanie w obrębie pierwszych dziesięciu miesięcy najwięcej owoców i warzyw wyeksportowali spośród państw unijnych do Niemiec - 2,309 mln ton, Francji- 1,665 mln ton oraz Wielkiej Brytanii – 1,122 mln ton. Poza tym, 736 tys. ton trafiło na holenderski rynek, a do Polski w omawianym okresie 376 tys. ton owoców i warzyw.

Import warzyw i owoców do Hiszpanii

W tym samym okresie rok wcześniej Hiszpania zakupiła 2,389 mln ton owoców i warzyw, w tym 1,372 mln ton owoców i 1,017 mln ton warzyw. Najchętniej kupowano zagraniczne ziemniaki – 550 tys. ton, banany – 235 tys. ton, jabłka – ponad 187 tys. ton czy pomarańcze – ponad 161 tys. ton. 1,186 mln ton owoców i warzyw zakupiono w tym okresie z pozostałych państw unijnych, w tym 714,4 tys. ton to zakup warzyw, a 471,9 tys. ton owoców. Hiszpanie z państw członkowskich najchętniej nabywali ziemniaki – 484 tys. ton, jabłka - 157 tys. ton czy pomidory - 84,3 tys. ton. Głównym dostawcą owoców i warzyw na hiszpański rynek była Francja – 552 tys. ton, w tym aż 357 tys. ton to ziemniaki oraz Holandia z wynikiem 160,5 tys. ton i Portugalia – 156 tys. ton.


Tagi:
źródło: