| Autor: redakcja1

Minimalny wzrost unijnej produkcji baraniny

Z krótkookresowej oceny Komisji Europejskiej wynika, że w 2019 r. produkcja baraniny w UE-28 może wynieść 908 tys. t. Byłaby ona wówczas o 1% wyższa niż w 2018 r.

Minimalny wzrost unijnej produkcji baraniny
Import mięsa baraniego do UE-28 szacuje się na 146 tys. t. Byłby on wtedy o 16,1% niższy niż rok wcześniej. W efekcie ujemne saldo handlu zagranicznego baraniną wyniosłoby 114 tys. t, w stosunku do 145 tys. t w 2018 r. Podaż rynkowa byłaby mniejsza o 31 tys. t. Według Komisji spadek podaży, wpłynie na nieznaczny spadek spożycia baraniny, która w 2019 r. wyniesie 1,7 kg/mieszkańca w odniesieniu do 1,8 kg/mieszkańca w 2018 r.
 
Z dotychczasowych danych odnośnie importu wynika, że jeśli tempo obniżki utrzymałoby się do końca roku, to roczna stopa jego spadku byłaby większa od zakładanej. W okresie od stycznia do końca lipca 2019 r. do UE-28 przywieziono z krajów trzecich 103 tys. t produktów baranich. Import ten był o 20,2% niższy niż w porównywalnym okresie rok wcześniej, w tym mięsa o 20,9%.
 
Spośród krajów UE-28 największymi importerami była Wielka Brytania, Holandia i Niemcy. Zakup do tych trzech krajów stanowił 81% ogólnego przywozu do UE-28. Dostawy do Niemiec były o 23,5% niższe niż rok wcześniej, Holandii o 17,2%, a do Wlk. Brytanii o 19,9%.
 
Sprowadzane produkty baranie pochodziły przede wszystkim z Nowej Zelandii i Australii. W I półroczu 2019 r. import z Nowej Zelandii był o 19% mniejszy niż przed rokiem, a z Australii o 18%. Przedmiotem przywozu były głównie elementy mrożonego mięsa baraniego lub jagnięcego bez kości.


Tagi:
źródło: