| Autor: mikolaj

W 2016 r. zaorano lub zakwalifikowano do zaorania ok. 400 tys. ha zasiewów zbóż ozimych oraz 136 tys. ha rzepaku

Straty w powierzchni zasiewów ozimin były większe od ubiegłorocznych. Jak wskazuje GUS, do połowy maja zaorano i zakwalifikowano do zaorania łącznie ok. 400 tys. ha powierzchni zasianej zbóż ozimych (9%). To o 8,7% więcej niż rok temu.

W 2016 r. zaorano lub zakwalifikowano do zaorania ok. 400 tys. ha zasiewów zbóż ozimych oraz 136 tys. ha rzepaku

Ocenia się, że do połowy maja zaorano i zakwalifikowano do zaorania:

- ok. 245 tys. ha pszenicy ozimej (w 2015 r. – 2,3 tys. ha),


- żyta ok. 12 tys. ha (w 2015 r. – 0,9 tys. ha),

- jęczmienia ozimego ok. 52 tys. ha (w 2015 r. – 7,4 tys. ha),

- pszenżyta ozimego ok. 85 tys. ha (w 2015 r. – 1,7 tys. ha).

Powierzchnię uprawy rzepaku i rzepiku ozimego zaoraną i zakwalifikowaną do zaorania wyszacowano na ok. 136 tys. ha, tj. 16% powierzchni zasianej (w 2015 r. – 5,7 tys. ha).

Według oceny rzeczoznawców terenowych GUS, główną przyczyną zaorywania plantacji upraw ozimych w bieżącym roku były straty spowodowane uszkodzeniami mrozowymi oraz niską obsadą roślin.

Największe straty zimowe i wiosenne w zasiewach odnotowano w województwach: kujawsko-pomorskim, warmińsko-mazurskim i pomorskim



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!