Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Zbiornik do opryskiwacza Pilmet 400 litrów
2011-10-05 -
Ubezpieczenia rolne
2014-09-25 -
Saletrzak z borem 27 + B standard
2012-01-12
Rośliny strączkowe spełniają istotną rolę w zwiększaniu produkcyjności gleb
W Polsce obserwuje się degradację gleb wynikającą z niesprzyjających warunków klimatycznych oraz z nie przestrzegania podstawowych procesów technologicznych w uprawie roślin. Stan ten powoduje systematyczne zmniejszanie się produkcyjności odmian roślin uprawnych mimo sprzyjających cech genetycznych, a także większego występowania szkodników i chorób w polowych uprawach.
Uprawa roślin strączkowych zwiększa produkcyjności gleb
W ocenie Doroty Paczyńskiej z Małopolskiej Ośrodka Doradztwa Rolniczego, uprawa roślin strączkowych jako źródło białka, poprawiająca strukturę gleby z ekonomicznego punktu widzenia z powodu importu śruty sojowej oraz pasz wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego i rozwój gospodarki wolnorynkowej stała się dla rolników w latach 1990 nierentowna.
W celu poprawienia aktualnego stanu w uprawach polowych ponownie zachęca się rolników do uprawy roślin strączkowych i wykorzystywania ich do produkcji pasz wysokobiałkowych pochodzenia roślinnego.
Wśród roślin rolniczych najwyższe ilości białka gromadzą właśnie rośliny strączkowe. Spełniają one istotną rolę w zwiększaniu produkcyjności gleb, poprawiając bilans azotu w glebie, poprzez symbiozę z bakteriami brodawkowymi, które wiążą wolny azot z powietrza. Wzbogacają glebę w substancję organiczną i składniki pokarmowe za sprawą resztek pożniwnych, których sucha masa wynosi od 1,5-8,0 t/ha.
Rośliny strączkowe można użytkować do celów:
1. spożywczych:
- fasola zwyczajna
- groch siewny
- bób
- ciecierzyca
- soczewica jadalna
- soja
2. pastewnych:
- bobik
- łubiny (wąskolistny, żółty)
- peluszka
- seradela
- wyka
Wysokie plony roślin strączkowych można uzyskać jeśli będzie się przestrzegać reżimu technologicznego, a więc doboru gatunku do uprawy i odmiany, przedplonu, nawożenia, terminu i gęstości wysiewu, a także zwalczania chorób i szkodników.