| Autor: redakcja6

Niższy eksport wołowiny ze Stanów Zjednoczonych (I-IV 2013 r.)

Od początku bieżącego roku do końca kwietnia Amerykanie wyeksportowali o 5% mniej mięsa wołowego wobec analogicznego okresu roku poprzedniego. Wywóz w tym czasie ukształtował się na poziomie 343 tys. ton. Jednocześnie był o 2% wyższy w ujęciu wartościowym i wyniósł 1 mld 750 mln USD - podaje FAMMU/FAPA.

Niższy eksport wołowiny ze Stanów Zjednoczonych (I-IV 2013 r.)
Z kolei w kwietniu eksport amerykańskiej wołowiny obniżył się wobec roku poprzedniego o 9% do 86,4 tys. ton, a w ujęciu wartościowym – o 7% do 434,8 mln USD.
 
W dużej mierze do spadku wolumenu eksportu mięsa wołowego ze Stanów Zjednoczonych przyczyniły się restrykcje nałożone przez rosyjskie władze, które weszły w życie 11 lutego bieżącego roku. Dotyczyły one zakazu importu wołowiny i wieprzowiny z tego kraju, wyprodukowanej z użyciem raktopaminy.
 
Eksperci szacują, że z tego tytułu Amerykanie ponieśli starty w wysokości 97 mln USD w przypadku wywozu mięsa wołowego oraz 58 mln USD – wieprzowiny.
 
Ponadto Stany Zjednoczone mają również trudności z dostępem wołowiny do Chin kontynentalnych. Oprócz tego osłabł popyt w Meksyku i Korei Południowej, a także do krajów południowo-wschodniej Azji, w szczególności Wietnamu.
 
Poprawie uległ natomiast handel z Japonią. Eksport do tego kraju zwiększył się bowiem o 50% i wyniósł 60 tys. ton.


Tagi:
źródło: