| Autor: redakcja6

Straty na rynku wołowiny w Polsce

Polscy producenci żywności odczuwają skutki afery mięsnej związanej z obecnością koniny w mięsie wołowym. W opinii ekspertów, wywóz polskiej wołowiny poza granice kraju zmniejszył się o 30%, a to nie koniec spadków.

Straty na rynku wołowiny w Polsce
Obniżenie zainteresowania polskim mięsem nie dziwi specjalistów. Twierdzą oni bowiem, że tego typu aferom towarzyszą zawsze podobne konsekwencje. Do tej pory byliśmy liderami w eksporcie wołowiny poza granice kraju.
 
Zdaniem prezesa związku Polskie Mięso, zagraniczni odbiorcy zaczęli baczniej przyglądać się polskim produktom mięsnym. Wymagają m.in. okazania certyfikatów, przeprowadzenia dodatkowych badań, niektórzy nawet sami przyjeżdżają do Polski na kontrole.
 
Przewiduje się, że w związku z utratą kontrahentów, najbardziej skutki  afery odczują przedsiębiorcy oraz rolnicy.
 
Niemniej jednak, z nieoficjalnych informacji wynika, że w kolejnych próbach przeprowadzonych na polskim mięsie nie wykryto obecności końskiego DNA. Wydaje się zatem, że sytuacja z koniną w mięsie wołowym w naszym kraju zaczyna się powoli stabilizować. Nieliczne przypadki zafałszowania mięsa mogą natomiast świadczyć, że Polska mogła byc dotknięta tylko w niewielkim stopniu tym procederem.
 


Tagi:
źródło: