| Autor: redakcja6

Wzrost importu i spadek eksportu unijnej wołowiny

W okresie od początku stycznia do końca kwietnia państwa członkowskie Unii Europejskiej sprowadziły łącznie 84 150 ton świeżej, chłodzonej i mrożonej wołowiny (w wadze produktu), czyli o 15,4% więcej niż w tym samym czasie roku poprzedniego - podała FAMMU/FAPA.

Wzrost importu i spadek eksportu unijnej wołowiny
Największe ilości wołowiny trafiły na teren Wspólnoty z krajów Ameryki Południowej. Z Brazylii sprowadzono łącznie 38 933 ton tego gatunku mięsa, żywca i przetworów, czyli o 34,8% więcej. Z kolei dostawy z Urugwaju wzrosły o 13,1% do 15 185 ton.
 
W analizowanym okresie zwyżki notowano w obrębie importu wołowiny ze Stanów Zjednoczonych oraz z Australii o odpowiednio 6,6% do 5 339 ton i o 36,4% do 4 973 ton.
 
Jednocześnie przywóz z Argentyny obniżył się o 17,7% do 11 863 ton, a z Nowej Zelandii spadł o 4,5% do 3 658 ton.
 
Zdaniem ekspertów, obserwowany w ostatnim czasie wzrost importu wołowiny z krajów trzecich na teren Wspólnoty jest wynikiem niskiej podaży tego gatunku mięsa na rynku unijnym, co przekłada się na wysokie ceny mięsa wołowego.
 
Odbicie na wzrost przywozu ma także różnica poziomów cen w Unii Europejskiej i w krajach Ameryki Południowej, co jest po części spowodowane wzrostem wartości euro wobec walut tego regionu, zwłaszcza reala brazylijskiego.
 
W przypadku eksportu unijnej wołowiny obserwowany jest widoczny spadek jego wolumenu. W pierwszych czterech miesiącach 2013 roku państwa członkowskie sprzedały poza unijne granice łącznie 51 074 ton świeżej, chłodzonej oraz mrożonej wołowiny i jej produktów. Oznacza to 25,3-procentowy spadek w relacji rocznej.
 
W analizowanym okresie najbardziej obniżył się eksport do Rosjio 35,2% do 9 249 ton, a także do Norwegii i Ghany. Wzrósł natomiast wywóz do Szwajcarii – o 49,6% do 6 717 ton oraz do Angoli i Uzbekistanu.


Tagi:
źródło: