Ceny mięs na świecie i w Unii Europejskiej (XII 2013)

Według Komisji Europejskiej, w grudniu 2013 roku największą dynamikę spadku cen w krajach Unii Europejskiej wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazała wołowina. Zniżka wyniosła bowiem 3,7% w relacji rocznej – podaje FAMMU/FAPA.

Ceny mięs na świecie i w Unii Europejskiej (XII 2013)
BiorÄ…c jednak pod uwagÄ™ relacje cen miesiÄ…c do miesiÄ…ca, cena woÅ‚owiny w krajach Wspólnoty wzrosÅ‚a wobec listopada o 0,9%.
 
W ostatnim miesiÄ…cu 2013 roku cena woÅ‚owiny w paÅ„stwach czÅ‚onkowskich ksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ na poziomie 380 euro/100 kg. W porównaniu ze Å›redniÄ… cenÄ… miÄ™sa woÅ‚owego na Å›wiecie byÅ‚a ona wyższa o okoÅ‚o 80 euro/100 kg.
 
W grudniu przeciętna cena mięsa wołowego na świecie była o 4,7% niższa wobec roku poprzedniego, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca wzrosła o 1,8%. Z kolei na terenie Unii Europejskiej cena tego gatunku mięsa pozostawała na poziomie o 27% wyższym od cen na rynku światowym.
 
W przypadku wieprzowiny, na unijnym rynku, odnotowano w grudniu ceny w wysokości 170 euro/100 kg, co oznacza spadek o 1,6% w relacji rocznej oraz o 0,8% wobec listopada 2013 roku.
 
W ostatnim miesiÄ…cu ubiegÅ‚ego roku przeciÄ™tna cena wieprzowiny na globalnym rynku uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ na poziomie okoÅ‚o 128 euro/100 kg, czyli byÅ‚a o 0,9% niższa w stosunku do grudnia 2012 roku oraz o 5,4% niższa wobec listopada 2013 roku. W analizowanym miesiÄ…cu zaobserwowano różnicÄ™ miÄ™dzy cenÄ… unijnÄ… wieprzowiny, a Å›wiatowÄ…, na poziomie 33%.
 
JednoczeÅ›nie Å›rednia cena drobiu na rynku krajów Wspólnoty uplasowaÅ‚a siÄ™ na poziomie 190 euro/100 kg. ByÅ‚a ona o 13% wyższa w porównaniu ze Å›redniÄ… cenÄ… tego gatunku miÄ™sa na rynku globalnym, gdzie pÅ‚acono blisko 168 euro/100 kg. Z kolei w stosunku do notowaÅ„ sprzed roku cena miÄ™sa drobiowego obniżyÅ‚a siÄ™ o 2,1%, a wobec listopada 2013 – wzrosÅ‚a o 1,1%. Na rynku Å›wiatowym przeciÄ™tne notowania miÄ™sa drobiowego uksztaÅ‚towaÅ‚y siÄ™ na poziomie o 6,8% wyższym r/r oraz o 0,4% niższym m/m.


Tagi:
źródło: