Komisja Europejska chce wprowadzić mączkę mięsno-kostną do produkcji mięsa

Celem poprawy konkurencyjności produkcji mięsa w Unii Europejskiej, Komisja Europejska opracowuje projekt dotyczący wprowadzenia mączek mięsno-kostnych przy produkcji trzody chlewnej oraz drobiu.

Komisja Europejska chce wprowadzić mączkę mięsno-kostną do produkcji mięsa
Propozycja ta zakłada możliwość użycia mączki z jednego gatunku mięsa przy produkcji drugiego, tj. mączki z drobiu przy produkcji trzody chlewnej w 2014 roku oraz mączki z trzody chlewnej przy produkcji drobiu w 2015 roku.
 
Według Komisji Europejskiej takie rozwiązanie ograniczyłoby powstawanie odpadów mięsnych oraz pozwoliłoby na wprowadzenie w obieg mniej popularnych jak do tej pory części tuszy. Przyczyniłoby się także do zmniejszenia zależności krajów Wspólnoty od zagranicznych dostaw białka pochodzenia roślinnego, w tym soi.
 
Spore korzyści mogliby odnotować również gospodarze. Wprowadzenie w życie projektu mogłoby ograniczyć znacznie koszty pasz oraz poprawić pozycję producentów unijnych na rynku międzynarodowym.
 
Zwróćmy jednak uwagę na fakt, że od momentu wprowadzenia zakazu stosowania mączki w produkcji zwierzęcej, czyli od 2000 roku, prowadzone są cały czas badania nad jej wpływem w hodowli. Najnowsze dane wskazują, że metoda takiego skarmiania zwierząt nie przyczynia się do występowania choroby BSE, niemniej jednak ciągle temat ten budzi wsporo kontrowersji.
 
Wśród państw członkowskich, przeciwnych wprowadzeniu projektu znalazła się m.in. Francja, która zapowiada, że nie poprze proponowanych zmian. W związku z tym jest bardzo prawdopodobne, że zakładane wprowadzanie przepisu w 2014 roku nie zostanie zrealizowane.


Tagi:
źródło: