Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Hale do woltyżerki - lonżowniki
2015-04-20 -
Przyczepa rolnicza typ DBL 8 000
2014-10-16 -
CASE / STEYR - szyba drzwiowa P zielona
2011-12-13 -
WĄŻ ALI-FLEX Ø32 - METR BIEŻĄCY WIPROL
2016-05-02 -
PRONAR 8140
2013-02-05
Nowe przepisy dotyczące oznakowania mięsa. Przekazanie informacji o kraju pochodzenia mięsa obowiązkowe
W dniu 1 kwietnia 2015 roku zgodnie z rozporządzeniem 1337/2013 (UE) weszły w życie nowe normy dotyczące oznakowania mięsa w Unii Europejskiej – podaje Bank BGŻ.
Oznakowanie mięsa
Jak wynika z tych zasad przetwórcy, dystrybutorzy oraz sklepy detaliczne mają obowiązek przekazać informację o kraju pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego lub zamrożonego drobiowego, wieprzowego jak również baraniny. Dane na etykiecie powinny zawierać miejsce chowu zwierząt oraz uboju.
W odróżnieniu od mięsa wołowego, dla pozostałych gatunków mięsa nie występuje obowiązek wskazania miejsca urodzenia zwierząt. Jak podaje Agra Europe, przedstawiciele KE uzasadniali, że taki wymóg stanowiłby dodatkowe obciążenie dla producentów żywca, co z kolei oznaczałby stworzenie ujednoliconego systemu identyfikacji oraz rejestru dla trzody, drobiu oraz owiec w UE.
Poza tym, rozporządzenie dotyczy mięsa wstępnie zapakowanego przeznaczonego dla konsumentów finalnych bądź dla zakładów zbiorowego żywienia. Jednakże kraje członkowskie mają możliwość rozszerzenia go na mięso, które nie jest opakowane.
Powyżej opisane zasady nie dotyczą mięsa przetworzonego, a także tzw. preparatów mięsnych. Niemniej jednak, KE rozważa możliwość rozszerzenia obowiązku podawania kraju pochodzenia surowca również dla tych produktów. Dyskusje w tej kwestii cały czas trwają - informują eksperci Banku BGŻ.