Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (lipiec 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w lipcu 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie przez ekspertów Agencji Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (lipiec 2013)
W lipcu 2013 r. skup żywca wieprzowego w Polsce ukształtował się na poziomie 89 tys. ton, czyli odpowiednio o 10% i o 9% wyższym niż w poprzednim miesiącu i rok wcześniej. Skup żywca drobiowego wyniósł 162 tys. ton i był o 13% większy niż w czerwcu br. i o 17% wyższy niż w lipcu 2012 r.
 
Skup bydła, pomimo spadku o 2% w stosunku do poprzedniego miesiąca, utrzymuje się na wysokim poziomie. W lipcu 2013 r. zakupiono 28 tys. ton żywca wołowego, a zatem to 20% zwyżka wobec zeszłego roku.
 
Ogółem w lipcu 2013 r. do skupu dostarczono 280 tys. ton żywca rzeźnego, tj. o 10% więcej niż w czerwcu br. i o 14% więcej niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku.
 
W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2013 r. krajowy skup żywca rzeźnego ogółem ukształtował się na poziomie o 4% wyższym niż przed rokiem i wyniósł 1,879 mln ton. Drobiu skupiono 1,059 mln ton, tj. o 4% więcej niż rok wcześniej, a żywca wieprzowego 628 tys. ton - o 1,5%. W analizowanym okresie skupem objęto także 184 tys. ton żywca wołowego, co oznacza 17% zwyżkę w stosunku do pierwszych siedmiu miesięcy 2012 r.
Handel zagraniczny
 
Według danych Komisji Europejskiej (KE) w pierwszym półroczu 2013 r. z UE wywieziono 1,481 mln ton asortymentu wieprzowego, czyli o 1% mniejszy niż przed rokiem.
 
Tradycyjnie najwięcej unijnej wieprzowiny trafiło do Rosji, Chin i Hongkongu. Import wieprzowiny do Unii Europejskiej jest marginalny. W omawianym czasie z krajów trzecich do UE sprowadzono 17 tys. ton produktów wieprzowych,a więc to o 4,5% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.
 
Utrzymujący się popyt zagraniczny na wieprzowinę powoduje, że rośnie eksport tego mięsa z Polski. W pierwszej połowie 2013 r. wywóz żywca, mięsa oraz tłuszczów i przetworów wieprzowych z Polski wyniósł 307 tys. ton, o 14% więcej niż w okresie pierwszych sześciu miesięcy 2012 r.
 
Przy niskim poziomie krajowego pogłowia trzody chlewnej wzrost eksportu jest możliwy za sprawą rosnącemu importowi trzody chlewnej przeznaczonej do tuczu. W obrębie pierwszej połowy 2013 r. przywóz trzody chlewnej wzrósł o 39%, do 2,2 mln sztuk, przy czym 1,6 mln sztuk stanowiły prosięta i warchlaki.
 
W rezultacie, pomimo mniejszego importu mięsa wieprzowego, import produktów wieprzowych w ekwiwalencie mięsa do Polski osiągnął wielkość 373 tys. ton, tj. był o 6% wyższy niż rok wcześniej. Deficyt polskiego handlu zagranicznego asortymentem wieprzowym wynoszący 66 tys. ton był o 15 tys. ton mniejszy niż w pierwszej połowie 2012 r. Ujemne saldo wartościowe handlu zagranicznego wieprzowiną, podobnie jak przed rokiem, wyniosło 170 mln EUR.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: