Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Węże do paliwa, benzyny
2012-08-24 -
Piecyk na pelet Cap Natural 8,0 kW – MCZ
2020-04-20 -
WOZY ASENIZACYJNE
2013-01-11 -
Koparka 170 seria 200
2012-01-05 -
Wóz ascenizacyjny 2500 L - POMOT
2016-05-09
Globalna produkcja mięsa wzrośnie o 4 mln ton i wyniesie 318,7 mln ton
Jak wynika z nowego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z maja br., w 2015 r. globalna produkcja mięsa wzrośnie o 4 mln ton - 1,3% i wyniesie 318,7 mln ton.
Produkcja mięsa na świecie
Zwiększy się ona głównie w Chinach, krajach Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych oraz w Brazylii. Siłą napędową wzrostu produkcji będzie sektor mięsa wieprzowego, a także mięsa drobiowego. Produkcja mięsa wołowego oraz baraniego wzrośnie minimalnie.
Jak przewidują eksperci z FAO, w 2015 r. do światowego handlu trafi w sumie 31,2 mln ton mięsa, a więc 9,8% globalnej produkcji mięsa, tj. o 1,7% więcej niż przed rokiem. Dynamika tego wzrostu będzie jednak niższa niż przed rokiem, kiedy to ukształtowała się na poziomie 3,1%. W 2015 roku do światowego handlu trafi przede wszystkim więcej mięsa wołowego o 1,9%, wieprzowiny o 1,6% oraz drobiu o 2,6%, mniej za to mięsa owczego o 8,5%.
Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu z 42% udział w handlu ogółem, wyprzedzając pod tym względem wołowinę - 31%, wieprzowinę - 23% oraz mięso owcze - 3%.