Wraca handel mięsem pomiędzy Rosją a Turcją

Rosja i Turcja są zainteresowane wzajemnym usunięciem przeszkód w handlu mięsem oraz przywróceniem normalnej wymiany handlowej tymi towarami, jaka istniała przed zestrzeleniem przez Turków rosyjskiego bombowca przed dwoma laty.

Wraca handel mięsem pomiędzy Rosją a Turcją
Podczas II Światowego Forum Zbóż, rosyjski minister rolnictwa Aleksander Tkaczew oraz turecki minister rolnictwa Faruk Çelik poruszyli temat zniesienia rosyjskiego zakazu na import tureckiej żywności, przy równoczesnym otwarciu rynku tureckiego na produkty pochodzenia zwierzęcego z Rosji.Jak podkreślił Tkaczew, rosyjskie embargo na przywóz mięsa z Turcji zniknie, jak tylko dojdzie do zakończenia inspekcji weterynaryjnej strony rosyjskiej w tureckich zakładach. Wznowienie przywozu będzie jednak dotyczyło jedynie dużych tureckich zakładów, gdyż tylko one posiadają wiarygodny system śledzenia, zapewniający bezpieczeństwo żywności.
 
Turcy odczuwają braki podażowe mięsa czerwonego na swoim rynku, które kształtują się każdego roku w granicy 150-200 tys. ton. Są one aktualnie pokrywane importem z Brazylii oraz Bośni i Hercegowiny. Według FAMMU/FAPA, Ankara planuje zastąpić 50 tys. ton tego importu przywozem mięsa z Rosji. Obie strony uzgodniły już warunki wysyłki mięsa wołowego z Rosji do Turcji.
 
Z kolei Turcy są zainteresowani dostawą mięsa drobiowego do Rosji, a w szczególności zmniejszeniem stawek celnych w dostępie do tego rynku, które są bardzo wysokie. Tak znaczący poziom ochrony powoduje, iż wywóz tureckich kurczaków do Rosji jest nieopłacalny. Przed wprowadzeniem rosyjskiego embarga, Turcja eksportowała do Rosji rocznie 15-20 tys. ton mięsa drobiowego.


Tagi:
źródło: