Rynek mięsa w Polsce (12-18.01.2015)

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 12–18.01.2015 r. płacono przeciętnie 4,02 zł/kg, a więc mniej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż przed miesiącem i o 19% niż rok wcześniej.

Rynek mięsa w Polsce (12-18.01.2015)

Ceny żywca wieprzowego

Zniżka cen żywca wieprzowego utrzymuje się w większości państw UE. Według Komisji Europejskiej średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych masy poubojowej schłodzonej klasy E w dniach 12–18.01.2015 r. wyniosła 130,69 EUR/100 kg i była mniejsza o 0,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 18% niż przed rokiem. Cena krajowa żywca klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 125,57 EUR/100 kg i była wyższa od przeciętnych cen w Holandii, Belgii, we Francji i na Łotwie.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w połowie stycznia 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 5,90 zł/kg w stosunku do 5,93 zł/kg tydzień wcześniej. Tym samym ceny zakupu bydła były o 2% większe niż przed miesiącem, ale o 1% większe niż rok wcześniej.
 
W UE za bydło rzeźne w analizowanym tygodniu uzyskiwano przeciętnie 384,45 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3, czyli o 0,3% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% mniej niż rok wcześniej. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy ukształtowała się na poziomie 305,46 EUR/100 kg. Taniej niż w Polsce żywiec wołowy klasy R3 kupowano w krajach nadbałtyckich - Litwa, Łotwa, Estonia, a także na Węgrzech i w Rumunii.

Ceny żywca drobiowego

Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 12–18.01.2015 r. wy-niosła 3,39 zł/kg i była o 0,02 zł/kg niższa od notowanej w poprzednim tygodniu. Kurczęta były też tańsze o 1% niż przed miesiącem i o 3% niż rok wcześniej.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: