Rynek mięsa w Polsce (13-20.09.2015)

W trzecim tygodniu września 2015 r. na krajowym rynku wzrosły ceny zakupu trzody chlewnej, a obniżyły się ceny bydła i drobiu - informuje Agencja Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (13-20.09.2015)

Ceny żywca wieprzowego

Wzrost cen trzody chlewnej utrzymuje się od czterech tygodni. W dniach 14–20 września 2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły średnio 4,73 zł/kg, o 1% więcej niż tydzień wcześniej i o 9% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była o 3% niższa od notowanej w porównywalnym okresie ubiegłego roku.

Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według danych Komisji Europej-skiej) wyniosła 148,68 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% wyższa niż przed miesiącem. Cena ta była jednak o 6% niższa niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 148,65 EUR/100 kg. Było to mniej niż m.in.: w Belgii, Holandii, Danii i we Francji.

Ceny żywca wołowego


Średnia krajowa cena żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) ukształtowała się na poziomie 5,80 zł/kg wobec 5,84 zł/kg w poprzednim tygodniu, 5,89 zł/kg przed miesiącem i także 5,80 zł/kg przed rokiem.

Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 383,27 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była nieznacznie (o 0,1%) niższa niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była o 3% wyższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną (311,71 EUR/100 kg) była wyższa tylko od średniej ceny płaconej na Łotwie, w Rumunii, na Litwie i w Estonii.


Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: